U bent hier

4.3 Wettelijke regels bij overlijden werknemer

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: juli 2023

Als een werknemer overlijdt, eindigt de arbeidsovereenkomst van de overleden werknemer altijd van rechtswege, zonder opzeggingsplicht. Dit geldt voor tijdelijke én vaste contracten. De werkgever is in principe geen transitievergoeding verschuldigd.

Afmelden

bewaartermijn

Grote kans dat de werknemer aangemeld is voor regelingen rond arbeidsvoorwaarden en verzekeringen. Geef de situatie zo nodig door aan betrokken organisaties, bijvoorbeeld een opleidingsinstantie of verzekeraar. De werkgever informeert de fiscus via de aangifte loonheffingen. Hij moet daarna niet meteen de gegevens weggooien, want er gelden lange bewaartermijnen. Daarnaast moet uw werkgever het overlijden uiteraard in het HR-systeem verwerken en IT-zaken laten bijwerken. Denk aan het verwijderen van het e-mailadres.

Overlijdensuitkering

onbelast

De werkgever is wettelijk verplicht minimaal één maandsalaris uit te keren aan de overleden werknemer, tenzij hij voor het overlijden ziek was én door eigen schuld geen recht op loon had. Welke nabestaanden recht hebben op de uitkering, vindt u terug in artikel 674, lid 3 van Burgerlijk Wetboek 7. In een cao is soms bepaald dat de werkgever meer moet betalen. Zolang de uitkering niet hoger dan drie maandsalarissen is (inclusief overige vaste beloningen), mag het bedrag onbelast worden uitgekeerd. Is het bedrag hoger, dan moet de werkgever over het meerdere wel loonheffing betalen.

Als de werknemer een arbeidsongeschiktheidsuitkering kreeg van UWV, ontvangen de nabestaanden bij het overlijden mogelijk ook een uitkering via UWV. Deze wordt in mindering gebracht op de overlijdensuitkering van uw organisatie.

Arbeidsongeval

vergoeding

Is de oorzaak van overlijden een arbeidsongeval, dan bent u verplicht het ongeval direct te melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Die start dan een onderzoek waaraan uw werkgever behoort mee te werken. Het onderzoek stelt vast wie er aansprakelijk is voor het ongeval. Is de werkgever schuldig, dan kunnen nabestaanden de schade bij hem verhalen. Zij kunnen ook een vergoeding van minimaal € 15.000 en maximaal € 20.000 eisen via de Wet vergoeding affectieschade.

Nabestaanden ontvangen het postuum loon

inkomsten

Het loon wordt betaald aan de overleden werknemer tot aan de datum van overlijden. Dat loon stort uw werkgever op diens rekening, waarna het bezit wordt van de erfgenamen. Deze nabestaanden ontvangen – via de rekening van de werknemer – ook de overige openstaande inkomsten van de werknemer. Denk aan de vakantiebijslag, een eventueel opgebouwde eindejaarsuitkering of opgebouwde vakantiedagen. Al deze zaken tezamen vormen het zogenoemde postuum loon van de werknemer.

Verdeelsleutel

erfenis

Over dit loon hoeft uw organisatie geen premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (ZVW) te betalen. U mag overigens het postuum loon ook aan de erfgenamen toerekenen volgens de verdeelsleutel die van toepassing is op de erfenis.