U bent hier

2.2 Zakelijke rouw

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: juli 2023

onderschat

In een werksituatie kan er ook sprake van rouw zijn. Een werknemer kan zijn baan verliezen door ontslag, een fusie, overname, reorganisatie, overplaatsing of het krijgen van een andere functie. Rouwen om het verlies van de werkplek wordt vaak onderschat. Het is het verlies van een veilige omgeving en dat kan een gevoel van rouw geven. Meestal is het geen vrijwillige keuze van de werknemer. De verandering wordt meegedeeld en de werknemer moet het accepteren.

Ook als de werknemer een nieuwe werkplek heeft, is er sprake van verlies geweest. Als dat niet is verwerkt, kan vastzittende rouw (zie paragraaf 2.3.3) iemand blokkeren om gerichte keuzes te maken voor de toekomst.

2.2.1 Weerstand

teleurstelling

eerlijk

bekendmaking

Werknemers die rouwen om een overleden persoon zijn zakelijk gezien makkelijker te begeleiden dan werknemers die rouwen om een fusie, reorganisatie of een overname. Vaak verwart de werkgever deze vorm van rouw met weerstand van een werknemer, terwijl die juist teleurstelling voelt. Dat is deel van het rouwproces van de werknemer. Als arboprofessional kunt u op een aantal zaken letten bij een fusie, reorganisatie of overname:

  • Blijf communiceren met de werknemers.
  • Sta open voor vragen.
  • Er is vaak veel onduidelijkheid: wees eerlijk over de stand van zaken.
  • Probeer de werknemers bij het proces te betrekken. Dit geeft het gevoel dat ze serieus worden genomen.

Shock

Het rouwproces begint bij de bekendmaking van een fusie, reorganisatie of een overname. De werkgever is al een paar stappen verder, maar de werknemers moeten het nieuws nog verwerken. De een raakt in shock, de ander denkt in oplossingen. De bekendmaking kan vragen oproepen bij werknemers. Iedereen heeft tijd en ruimte nodig om het nieuws te verwerken en vragen te stellen.

2.2.2 Rouwperiode

boventallig

Na een fusie, reorganisatie of overname is het vaak niet mogelijk om alle werknemers bij elkaar te houden. In de meeste gevallen worden er werknemers boventallig verklaard. Er zullen mensen vertrekken, maar er mogen ook werknemers blijven. De vertrekkende werknemers ervaren een verlies, maar de blijvers ook: zij verliezen collega’s. Door al deze vormen van verlies ontstaat er rouw. Hoe het rouwproces verloopt, verschilt per persoon: dit loopt niet gelijk.

Duurt het rouwproces langer dan een jaar en beïnvloedt dit het dagelijks leven en werk, dan wijkt het af van het ‘normale’ rouwproces. Bij het verlies van een baan, zeker als er sprake is van een nieuwe baan, hoeft het rouwen niet zo lang te duren als bij het overlijden van een naaste.