U bent hier

9.2 Geheimhouding aankondigen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: juni 2013

wet

Bij het uitdrukkelijk opleggen van een geheimhoudingsplicht moet duidelijk zijn welke informatie het betreft, ten aanzien van wie de geheimhoudingsplicht geldt en voor hoe lang. De wet laat daarbij in het midden of dit vóór of na het verstrekken van de geheime informatie gebeurt.

Ook de PVT moet zorgvuldig omgaan met bedrijfsgeheimen. Omdat dit belemmerend kan werken op haar informatievoorziening doet de PVT er echter goed aan om geheimhouding vrijwillig te regelen.

Vooraf aankondigen

Aankondiging vooraf verdient de voorkeur omdat de OR dan nog kan weigeren kennis te nemen van de inlichtingen. Soms is het beter kennis die je niet met anderen kunt delen, ook zelf niet te hebben. Als uw ondernemingsraad regelmatig met achteraf opgelegde geheimhouding te maken krijgt, doet u er goed aan hierover afspraken te maken met de bestuurder. Hiermee voorkomt u dat uw werkgever u achteraf overvalt met de geheimhoudingsplicht.

U moet de geheimhoudingsplicht niet te licht opvatten. Schending van de geheimhoudingsplicht is een misdrijf en kan dus ook leiden tot ontslag. Ga hier dan ook zorgvuldig mee om!

Kritisch

rechtvaardig en realistisch

U mag best kritisch zijn op uw bestuurder. De OR moet altijd de vraag stellen of geheimhouding wel rechtvaardig en realistisch is. Vooral als in de organisatie al langer geruchten rondgaan over een kwestie waarvoor de bestuurder geheimhouding vraagt, kunt u zich afvragen of geheimhouding nog wel zo zinvol is. Het is voor de bestuurder uit den boze om dit instrument lichtzinnig in te zetten.

Wassen neus

schadelijk

kantonrechter

Als de geheimhoudingsplicht een wassen neus is, kan de bestuurder de OR niet meer redelijkerwijs aan die verplichting houden. Wat kunt u doen:

  • Vraag de bestuurder de geheimhoudingsplicht op te heffen zodra het niet meer rechtvaardig is. Als de informatie bekend is en u daarop niet mag reageren, is dat schadelijk voor de OR.
  • Gaat uw bestuurder niet in op uw verzoek, dan kunt u naar de bedrijfscommissie stappen. De bedrijfscommissie zal bemiddelen in het conflict tussen OR en bestuurder.
  • Biedt de bemiddeling van de bedrijfscommissie geen soelaas, dan kan elk individueel OR-lid de kantonrechter verzoeken de opgelegde geheimhouding op te heffen. De uitspraak van de rechter voor één OR-lid geldt automatisch voor alle leden.
  • Werk op basis van uw gezonde verstand

    Heeft de directie het voornemen om te reorganiseren, staat er een fusie of overname voor de deur, dan kan de bestuurder de OR daarvan op de hoogte stellen met het oog op een toekomstige adviesprocedure. Tegelijkertijd kan hij de raad dan ook om geheimhouding vragen. Het is belangrijk om u te realiseren dat die geheimhoudingsplicht zich ook uitstrekt tot informatie die u op een later moment ontvangt over een kwestie. De bestuurder hoeft daarvoor niet opnieuw geheimhouding op te leggen. Op basis van uw gezond verstand moet u begrijpen dat het ook om vertrouwelijke informatie gaat.