U bent hier

9.1 Eis tot geheimhouding

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: juni 2013

halfjaarlijkse vergadering

De wens tot geheimhouding doet zich regelmatig voor bij onderwerpen die in het kader van de bijzondere halfjaarlijkse vergadering aan de orde komen. De bestuurder kan echter ook geheimhouding eisen bij gewone overlegvergaderingen en het verstrekken van de informatie waar de OR recht op heeft.

9.1.1 Geheime informatie

Er is informatie die uit zijn aard vertrouwelijk is. Daar hoeft de bestuurder niet uitdrukkelijk geheimhouding over op te leggen. De leden van de ondernemingsraad en PVT moeten hier uit zichzelf rekening mee houden. Het betreft met name concurrentiegevoelige informatie en gegevens van persoonlijke aard.

Geheimhouding opleggen

Daarnaast kan de bestuurder over bepaalde informatie geheimhouding opleggen aan de leden van de OR, zijn commissies, de ambtelijk secretaris en de door hem geraadpleegde deskundigen. Ook de OR zelf of zijn commissie kan zijn leden geheimhouding opleggen.

Geheimhouding is uitzonderingssituatie

democratisch

Informatie geheim moeten houden, moet natuurlijk een uitzondering zijn. De ondernemingsraad is een democratisch gekozen vertegenwoordigend orgaan en dat verdraagt zich slecht met geheimhouding. Toch is geheimhouding in sommige situaties wel voor te stellen. Zeker als dat tijdelijk is en plaatsvindt in het kader van de halfjaarlijkse overlegvergadering. Het biedt het voordeel dat de raad zich alvast kan oriënteren op een – anders onbekend – onderwerp en hierover een mening kan vormen.