U bent hier

7.2 Schriftelijk voorstel

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: juni 2013

motieven en argumenten

De ondernemingsraad kan ook buiten de overlegvergadering om schriftelijke voorstellen indienen. Over alles waarvan de raad meent dat het goed zou zijn als de bestuurder er een bepaald besluit over nam. Zo’n voorstel legt u schriftelijk voor aan de bestuurder, voorzien van een toelichting door de OR. In de toelichting draait het om de motieven en argumenten die de raad heeft en om een verwijzing naar het schriftelijk initiatiefrecht volgens de wet. Vat daarbij kort de wettelijke procedure samen zoals hieronder beschreven. De bestuurder mag zo’n voorstel namelijk niet zonder meer naast zich neerleggen.

Betrek de achterban

achterban

Het doen van initiatieven veronderstelt een ondernemingsraad die weet wat hij wil. Wie zijn agenda volledig laat bepalen door dat wat er op hem afkomt, komt nooit tot schriftelijke voorstellen. Neem de tijd – bijvoorbeeld in de scholing – om eens stil te staan bij de vraag ‘waar staat deze OR voor?’ Betrek de achterban bij dit proces, bijvoorbeeld door een enquête te houden en presenteer de resultaten ervan breed in de organisatie.

7.2.1 Adequate informatie

kennis

informatie­gebrek

Bij de uitoefening van het schriftelijk initiatiefrecht speelt, nog meer dan normaal, het belang van relevante informatie. Er kan op twee manieren sprake zijn van een tekort aan informatie. Op de eerste plaats ontbreekt het vaak aan kennis van de onderwerpen die in de toekomst aan de orde zullen komen. Een initiatief heeft meer kans van slagen als het aansluit bij de plannen van het management, dus moet de raad zo volledig mogelijk op de hoogte zijn van aanstaande beleidsontwikkelingen. De halfjaarlijkse overlegvergadering over de algemene gang van zaken (hoofdstuk 2) is bij uitstek geschikt om een beeld te krijgen over waar het management in de komende periode mee aan de slag gaat. Aan de raad is vervolgens de keuze om daar vroegtijdig met eigen ideeën en voorstellen op in te springen.

Eigen idee

Op de tweede plaats kan er een informatiegebrek zijn op het moment dat de raad zich bezint op het eigen idee. Het gaat bij het doen van voorstellen immers niet om voorgenomen besluiten van de bestuurder, waarbij de OR automatisch informatie onder ogen krijgt. De ondernemingsraad moet nu eerst zelf kennis van zaken verwerven. Daarbij kan hij een beroep doen op in- of externe deskundigen.

Let erop dat u eventuele kosten voor het inhuren van een externe deskundige vooraf moet melden aan de bestuurder. Hij zal deze immers moeten betalen.

7.2.2 Wettelijke procedure

De wettelijke procedure is als volgt:

  • De OR stelt schriftelijk een initiatiefvoorstel op. In de toelichting zet de raad de motieven en argumenten voor het voorstel op een rijtje.
  • Het voorstel staat minimaal één keer op de agenda van de overlegvergadering tussen OR en bestuurder. In de overlegvergadering heeft de OR de kans om het voorstel nader toe te lichten.
  • De bestuurder laat na de bespreking zo spoedig mogelijk schriftelijk en gemotiveerd aan de OR weten of hij het voorstel overneemt of niet.
  • Geen beroepsmogelijkheden

    beroepsrecht

    Als de bestuurder het voorstel niet of niet geheel overneemt, zijn er voor de OR geen beroepsmogelijkheden bij bedrijfscommissie, kantonrechter of ondernemingskamer. Beroepsrecht is er wel als de bestuurder weigert het voorstel in behandeling te nemen of bij de voorbereiding ervan expliciet gevraagde inlichtingen weigert te verstrekken.