7.1 Mondeling voorstel
Hoewel artikel 23, derde lid van de WOR de OR het recht geeft om schriftelijke voorstellen te doen, is dat maar één manier om de ideeën van de medezeggenschap aan de bestuurder kenbaar te maken.
Timing voorstel
mondeling
Tijdens de overlegvergadering is er alle gelegenheid om mondeling voorstellen te doen en alternatieven aan te dragen. Dat kan gedurende de bespreking van een adviesaanvraag, bij het aandragen van agendapunten vanuit de medezeggenschap, maar ook tijdens de rondvraag. Op die manier doen alle ondernemingsraden aan het nemen van initiatieven. Het is ook ondergeschikt aan het voeren van overleg dat er voortdurend voorstellen, ideeën en argumenten over tafel gaan.
Het alternatief van de PVT
De PVT mist het wettelijk recht op het doen van schriftelijke voorstellen zoals in dit hoofdstuk beschreven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat zij buiten de overlegvergadering om niet met schriftelijke initiatieven mag komen. De bestuurder is echter niet wettelijk verplicht om daarop gemotiveerd en schriftelijk een besluit te nemen. Veel hoeft dat niet uit te maken. Het zou wel buitengewoon bot zijn als een bestuurder een voorstel van de PVT ongezien naast zich neerlegt. En ook al blijft een schriftelijke reactie uit, u kunt er in het reguliere overleg toch over spreken. Op die manier staat het voorstel via het vergaderverslag toch nog op papier.
Invloed
beïnvloeden
Een alerte en goed voorbereide ondernemingsraad oefent juist op deze manier invloed uit. Deze wijze van het aandragen van initiatieven en standpunten biedt aan OR en PVT alle ruimte om, ook buiten de formele bevoegdheden om, de bestuurder te beïnvloeden.
Ook al heeft de raad geen instemmingsrecht op de wijziging van een autoleaseregeling, met (onderbouwde) voorstellen kan de raad in de overlegvergadering toch van invloed zijn. Niets staat u in de weg om dat initiatief te nemen en daarbij uw eigen adviezen voor te dragen.
Even een balletje opgooien
De mondelinge werkwijze levert ook duidelijkheid op over wat de bestuurder van een mogelijk schriftelijk voorstel vindt. Het uitwerken van een schriftelijk initiatief kost nogal wat tijd en moeite. En omdat de ondernemingsraad voor het gewenste besluit afhankelijk is van de opvattingen van de bestuurder, kunt u daarvan beter vooraf kennis nemen. Dat voorkomt veel werk dat anders pas achteraf overbodig blijkt. Het is dan ook zeker de moeite waard om al tijdens de overlegvergadering een balletje op te gooien. Deze werkwijze krijgt hieronder meer aandacht.