4.7 Vertrouwen
Een informeel overleg dat niet uit de verf komt, heeft natuurlijk geen zin. Dit is enkel tijdverspilling. Wil een informeel overleg zinvol zijn, dan moet er allereerst sprake zijn vertrouwen.
Vertrouwen tussen bestuurder en OR
Bestuurder en OR moeten elkaar vertrouwen. Als de ondernemingsraad denkt dat de bestuurder alleen informatie verstrekt om zo zijn verantwoordelijkheden ten opzichte van de OR te ontlopen, zal het overleg niet werken.
Misleiding of beïnvloeding
misleiden
Daarnaast kan een bestuurder proberen om een lid van de ondernemingsraad te misleiden of in te pakken. Ook als de bestuurder probeert de mening van een lid van de ondernemingsraad op die manier te beïnvloeden, zal het overleg weinig opleveren.
Het is belangrijk dat beide partijen vertrouwelijk met de informatie omgaan. Dit wil echter niet zeggen dat er sprake is van een strikte geheimhoudingsplicht. De OR-leden moeten goed inschatten welke informatie zij openbaar kunnen maken en wat zij nog even moeten stilhouden.
Vertrouwen binnen OR
kenbaar
Binnen de OR moet er ook voldoende vertrouwen zijn dat een lid of een afvaardiging van de ondernemingsraad een goede afweging kan maken van wat later wel en niet verteld kan worden aan de rest van de raad. Dit werkt uiteraard ook andersom. Als de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging een bepaald voornemen heeft en dit nog niet kenbaar heeft gemaakt aan de bestuurder, moet de raad erop kunnen vertrouwen dat geen van de leden alvast in overleg treedt.
Voor- en nadelen van informeel overleg
Het voornaamste voordeel van informeel overleg is de uitwisseling van en toegang tot informatie. De bestuurder zal eerder bereid zijn tussen neus en lippen door wat informatie te verstrekken, dan in een officiële vergadering met een groot aantal OR-leden aan de andere kant van de tafel.
afspraken
Het belangrijkste nadeel is echter dat informeel overleg riekt naar ‘achterkamertjespolitiek’. Ook voor de sfeer en samenwerking binnen de OR is informeel overleg met de bestuurder niet altijd bevorderlijk. Leden van de ondernemingsraad die niet bij het overleg waren, kunnen het gevoel krijgen niet serieus te worden genomen omdat ze belangrijke informatie missen. Maak dus als OR goede afspraken over wat er met de informatie uit het overleg gebeurt om onvrede te voorkomen.