7.2 Voor- en nadelen voor potentiële kandidaten
stimuleren
Een verkiezingscampagne heeft over het algemeen twee belangrijke doelen: nieuwe OR-kandidaten vinden en werknemers stimuleren te gaan stemmen. In paragraaf 7.1 las u over het plannen en voorbereiden van die campagneonderdelen, deze paragraaf gaat in op de inhoudelijke aanpak.
Potentiële kandidaten overtuigen
verkiesbaar
uitleggen
eerlijkheid
In de beginfase van de campagne is het het belangrijkst om nieuwe kandidaten te vinden. Om de meest geschikte kandidaten te vinden én hen te overtuigen om zich verkiesbaar te stellen, helpt het om in elk geval de volgende zaken in het oog te houden:
- Geef uitleg over wat het OR-werk inhoudt. Veel werknemers hebben daar geen idee van, dus moet de OR tijdens zijn campagne uitleggen wat de werkzaamheden zijn. Het is belangrijk om daarbij te benadrukken dat het werk veelzijdig is, en zo het soms heersende idee dat de ondernemingsraad alleen maar vergadert weg te nemen.
- Benadruk het belang van de medezeggenschap voor de organisatie.
- Hoewel het goed is om enthousiast en positief over te komen, moet de OR de voors én tegens van medezeggenschapswerk belichten. Eerlijkheid is belangrijk.
- De informatie moet leuk en levendig gebracht worden: geen saaie opsommingen, wel bijvoorbeeld illustratieve voorbeelden van wat uw OR in het verleden heeft bereikt.
Stort niet té veel informatie tegelijk uit over de achterban. Een OR die al vroeg begint met campagne voeren, heeft de tijd om gedurende de campagneperiode werknemers stukje bij beetje te vertellen over het OR-werk.
Tegenargumenten
praktisch
tijdsbesteding
taal
cultuur
vergaderen
inwerkperiode
scholing
Het kan handig zijn om voorbereid te zijn op een aantal veelgehoorde argumenten om geen kandidaat te worden. Hieronder vindt u een overzicht van tegenargumenten en hoe u hierop kunt reageren.
- Geen idee wat OR-werk is: geef informatie over het werk van de OR. Geen droge opsommingen, maar praktische of persoonlijke verhalen van OR-leden. Wees ook eerlijk over de minder leuke kanten van het OR-werk.
- OR-werk kost te veel tijd: informeer mensen (eerlijk!) over de tijdsbesteding en over de manier waarop deze wordt gecompenseerd. Zorg dat iedereen op basis van feiten een goede afweging kan maken voor de eigen persoonlijke situatie.
- Nederlandse taal niet goed beheersen: Nederlands spreken en lezen is belangrijk voor OR-werk, maar de taalbeheersing hoeft echt niet perfect te zijn. Nederlands schrijven is minder belangrijk. De OR helpt als iemand bereid is te leren.
- Lastig om leiding te bekritiseren (vanuit cultuur of persoon): dit leeft vooral onder allochtone werknemers, maar geldt voor veel mensen in de organisatie. Neem dit punt als OR serieus. Geef aan dat dit voor veel nieuwe OR-leden geldt. Vertel over de wettelijke bescherming van OR-leden. Wees duidelijk over de steun die de OR – en eventueel de vakbond – zal bieden.
- Indruk dat OR-leden onruststokers zijn en het werk vooral uit vergaderen bestaat: veel mensen willen praktisch aan de slag. Geef inzicht in wat het doel is van de OR en hoe de OR in de praktijk werkt. Bied mensen de mogelijkheid om eens een kijkje te nemen tijdens een vergadering, schakel ze in voor een concrete klus en wees dan gastvrij en behulpzaam.
- Denken onvoldoende opleiding en kennis voor OR-werk te hebben: elk OR-lid heeft een inwerkperiode nodig (al snel een halfjaar). Maak duidelijk dat OR-werk begint met gezond verstand, dat afwegingen gezamenlijk worden gemaakt en niet iedereen alles hoeft te weten. Wees reëel over wat mensen in huis moeten hebben, maar stel geen onnodige eisen. En geef duidelijke informatie over de steun, de scholing en de coaching die nieuwe OR-leden krijgen (bijvoorbeeld door een mentor).
Geschikt?
informatiebijeenkomst
quiz
Twijfelen werknemers of ze wel geschikt zijn voor OR-werk, dan kan het ook helpen om hen op een van de volgende manieren hierover te informeren:
- Tijdens een speciale informatiebijeenkomst waar huidige OR-leden vertellen over hun ervaringen. Welke kwaliteiten kwamen hun goed van pas toen ze in de OR gingen? En welke kwaliteiten hebben ze gaandeweg verder kunnen ontwikkelen? Het is uiteraard ook mogelijk om dit soort persoonlijke verhalen op papier te verspreiden.
- Door middel van een test of quiz waarmee werknemers zichzelf kunnen testen. Ook dit kan op verschillende manieren: tijdens een bijeenkomst via een powerpointpresentatie, online of op papier.
Voordelen benadrukken
cao
besluitvormingsprocessen
Naast het wegnemen van tegenargumenten is het slim om tijdens de campagne nadruk te leggen op de persoonlijke voordelen van OR-werk. Denk aan:
- kennis opdoen over uiteenlopende zaken waar de ondernemingsraad zich mee bezighoudt, zoals de cao en wettelijke regelingen;
- meer betrokken zijn bij en inzicht krijgen in besluitvormingsprocessen binnen de organisatie;
- verbeteren van vaardigheden als onderhandelen, discussiëren en organiseren.
Informeer potentiële kandidaten over de inwerkperiode: hoe worden ze begeleid? Wat leren ze? Hoeveel tijd krijgen ze om alles onder de knie te krijgen? Is een training onderdeel van de inwerkperiode, benadruk dit dan tijdens de campagne!