U bent hier

8.4 De kantonrechter

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: april 2014

onvermijdelijk

Als alle overleg- en bemiddelingspogingen falen, rest alleen nog de gang naar de kantonrechter om de gewenste gegevens toch boven tafel te krijgen. Een juridische procedure is dan onvermijdelijk.

8.4.1 Verzoek indienen

plaats

wetsartikelen

Als u uw informatierecht via de kantonrechter wilt halen, moet u een verzoekschrift indienen bij de griffie van de rechtbank van de plaats waar de onderneming is gevestigd. In dat verzoekschrift moet duidelijk staan:

  • wat het onderwerp van het geschil is;
  • wat het verzoek van de OR aan de kantonrechter is;
  • wat de motieven voor dat verzoek zijn. Hierbij moet de ondernemingsraad de bijbehorende wetsartikelen zetten, in dit geval de wetsartikelen over het informatierecht.

8.4.2 Behandeling

verweerschrift

advies

Na de indiening van het verzoekschrift bepaalt de rechter de datum van de mondelinge behandeling. Verweer kan zowel schriftelijk – door middel van een verweerschrift – als mondeling – ter zitting – naar voren worden gebracht. De rechter kan zelfstandig de feiten onderzoeken, deskundigen horen en andere belanghebbenden oproepen. Hij neemt ook het eventuele advies van de bedrijfscommissie mee in de overweging.

8.4.3 Uitspraak

verplichten

vonnis

De kantonrechter kan in zijn uitspraak de bestuurder of de ondernemingsraad verplichten om bepaalde handelingen te verrichten of na te laten. Als de rechter meent dat u recht heeft op bepaalde gegevens, moet de bestuurder die vervolgens ook geven aan de OR.

Tot uiterlijk twee maanden na het vonnis van de kantonrechter kan er een hoger beroep worden ingesteld bij het gerechtshof.

8.4.4 Kosten

bijstand

De procedure bij de kantonrechter is kostbaar, ook de kosten voor de juridische bijstand kunnen vaak behoorlijk hoog oplopen.

Advocaat

ingewikkeld

hoger beroep

Bij een procedure voor de kantonrechter is bijstand door een advocaat niet verplicht. Het is echter wel slim als de OR een advocaat inschakelt. Het medezeggenschapswerk is namelijk ingewikkeld, ook voor een kantonrechter. Een hierin deskundige jurist kan daarom een belangrijke bijdrage leveren aan een gunstig verloop van het proces. Bij een eventueel hoger beroep is juridische bijstand overigens wel verplicht.

veroordelen

De bestuurder is wettelijk verplicht deze kosten te vergoeden. Let er wel op dat u de kosten voor het inhuren van een externe deskundige als een advocaat vooraf moet melden aan de bestuurder.

Proceskosten

De rechter kan een ondernemingsraad niet veroordelen tot het betalen van de proceskosten van een ondernemer. Hij kan echter wel individuele werknemers, leden van de OR veroordelen als zij in het ongelijk worden gesteld.

Kort geding bij spoedeisend belang

spoedeisend

Een normale gerechtelijke procedure kost veel tijd. Het vonnis van een kantonrechter laat vaak langer dan zes maanden op zich wachten. Soms is het echter noodzakelijk dat u informatie zo snel mogelijk krijgt, bijvoorbeeld omdat u anders niet goed kunt reageren op een instemmingsverzoek. Voor dergelijke situaties kan het kort geding een uitkomst bieden. U moet wel een spoedeisend belang hebben. De president van de rechtbank treft dan voorlopige voorzieningen. Voor een kort geding kunt u niet zonder juridische bijstand.