U bent hier

8.2 Uitvluchten van de bestuurder

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: april 2014

weigeren

Ondanks uw wettelijke rechten en eventuele afspraken in de ondernemingsovereenkomst, kan de bestuurder weigeren om bepaalde informatie te geven. Vaak geeft hij daarbij een reden aan.

Hieronder komen vijf veelvoorkomende uitvluchten van de bestuurder aan bod, met daarbij uw argumenten om de bestuurder te overtuigen wél met de gegevens over de brug te komen.

8.2.1 Informatie is niet beschikbaar

uitgewerkt

Om te beginnen komt het nogal eens voor dat de bestuurder zegt dat de gevraagde informatie niet beschikbaar is. Soms klopt dit ook, want niet ieder plan is tot in detail uitgewerkt of er is geen beleid gevoerd. In dat geval moet de ondernemingsraad met de bestuurder afspreken dat de bestuurder werk maakt van zijn plannen en vervolgens de ontbrekende informatie alsnog verstrekt.

Indruk

Het kan echter ook gebeuren dat de OR weet dat de gevraagde informatie wel beschikbaar is, bijvoorbeeld omdat één van uw collega-OR-leden in zijn rol als werknemer heeft bijgedragen aan de totstandkoming hiervan. In dat geval kan de raad aangeven dat hij altijd de indruk had dat de gevraagde informatie gewoon werd bijgehouden of voortkomt uit het eigen informatiesysteem van de organisatie.

Naam

plan

Het komt nogal eens voor dat de ondernemingsraad vraagt om bijvoorbeeld een meerjarenplan en dat de bestuurder antwoordt dat dit er niet is. Dat kan, maar vaak blijkt er wel een ander toekomstgericht document te zijn, zoals een businessplan of strategisch plan. En dan wil de OR dat natuurlijk hebben. Zulke namenspelletjes kunt u voorkomen door gedetailleerd te beschrijven welk soort document en welke informatie u bedoelt.

8.2.2 Geen details

argument

Als het gaat om de verstrekking van informatie ontstaat geregeld discussie tussen OR en bestuurder over de gedetailleerdheid van de gevraagde gegevens. Een veelgebruikt argument van de bestuurder is dan dat de OR alleen over de hoofdlijnen gaat en zich dus niet hoeft bezig te houden met de details. En dat de OR de details dus ook niet te zien krijgt.

Belang

succes

Maar kleinigheden kunnen voor de OR wel degelijk van belang zijn. Bij de meeste advies- en instemmingsaanvragen draait het zelfs vaak om de details. Want die bepalen of een voorgenomen besluit uiteindelijk een succes wordt of niet.

Zonder gedetailleerde informatie kan de ondernemingsraad een adviesaanvraag of instemmingsverzoek niet goed beoordelen.

8.2.3 Privacygevoelig

redelijk

Een ander veelgebruikt excuus van de bestuurder om informatie niet ter beschikking te stellen is door een beroep te doen op de privacy van de betrokken werknemers. Dat is soms redelijk, maar soms ook niet. Want als het gaat om informatie die de ondernemingsraad nodig heeft om een voorgenomen besluit te beoordelen, heeft de OR gewoon recht op deze gegevens, privacygevoelig of niet.

Geheimhouding

oplossing

In de praktijk wordt bij privacygevoelige informatie nogal eens gekozen voor de oplossing om de bewuste gegevens onder geheimhouding aan de ondernemingsraad te overhandigen.

8.2.4 Niet op straat

concurrent

lekken

De bestuurder wil u ook wel eens bepaalde informatie niet geven omdat hij bang is dat het op straat terechtkomt en bijvoorbeeld de concurrent ermee aan de haal gaat. Dit is echter geen excuus, maar een beschuldiging aan het adres van de OR. Want feitelijk zegt uw bestuurder dat de ondernemingsraad niet te vertrouwen is en dat hij de kans groot acht dat de raad de informatie lekt. Helaas gebeurt het inderdaad wel eens dat een OR lekt. Dat is zeer onverstandig, want het zet de verstandhouding met de bestuurder alleen maar onder druk. Maar het gebeurt zeker ook regelmatig dat de OR ten onrechte wordt beschuldigd van lekken en dat het lek bij een lid van het managementteam zit.

Rustig blijven

zakelijk

Voor de ondernemingsraad is het vooral van belang om rustig te blijven als de bestuurder zegt dat hij bang is dat de informatie op straat terechtkomt. In plaats van boos te worden vanwege deze verkapte beschuldiging, moet u zakelijk blijven en de benodigde informatie opeisen, desnoods onder geheimhouding.

8.2.5 Geen zorgen

geruststellend

Tot slot kiezen sommige bestuurders bij een verzoek om (meer) informatie nogal eens voor de geruststellende aanpak. U krijgt de informatie niet onder mom van: het zit allemaal wel goed, u hoeft zich echt geen zorgen te maken. Dat kan natuurlijk best de waarheid zijn, maar het is aan de OR zelf om dat te beoordelen. Sterker nog: de raad heeft ten opzichte van zijn achterban de plicht om dit zelf te beoordelen en niet te vertrouwen op geruststellende mededelingen van de directie.

Achterban

niet weg

De achterban gaat daar ook niet mee akkoord. Als u ten overstaan van uw achterban een en ander moet uitleggen, komt u niet weg met de mededeling dat u niet alle ins en outs kent, maar dat de bestuurder heeft gezegd dat niemand zich zorgen hoeft te maken. De achterban zal u een personeelsvertegenwoordiger van niks vinden.

Laat u dus niet met een kluitje het riet insturen door de bestuurder. Ook in deze situaties is het van belang dat de OR zakelijk blijft en voet bij stuk houdt.