U bent hier

3.3 Informatie en het initiatiefrecht

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: april 2014

inspringen

Informatie vormt een cruciale voorwaarde voor zinvolle initiatiefvoorstellen. Door goed gebruik te maken van het recht op informatie kunt u proactief inspringen op ontwikkelingen binnen de organisatie. De OR kan bijvoorbeeld zelf voorstellen doen aan de bestuurder naar aanleiding van informatie over de algemene gang van zaken en beleidsvoornemens.

Het recht op initiatief is vastgelegd in artikel 23 van de WOR. In dit artikel staat letterlijk dat ‘de ondernemingsraad ook buiten de overlegvergadering bevoegd is aan de ondernemer voorstellen te doen omtrent de in het tweede lid bedoelde aangelegenheden.’

3.3.1 Overlegvergadering

expliciet

invloed

De wet koppelt de verplichting van de bestuurder om gedurende de halfjaarlijkse overlegvergadering nieuwe ontwikkelingen over de organisatie te melden expliciet aan advies-en instemmingsplichtige onderwerpen (zie verderop). Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat u deze informatie niet prima kunt gebruiken voor initiatiefvoorstellen. De bestuurder is verplicht deze informatie tijdig te geven, zodat u ruim de tijd heeft om alles voor te bereiden. In die tijd kunt u ook zelf al met voorstellen te komen, nog voor de bestuurder met een advies- of instemmingsaanvraag komt. Op deze manier houdt u maximale invloed.

Een andere optie is dat u meedenkt over de precieze uitwerking van bepaalde beleidsplannen van de bestuurder en daarbij eigen ideeën aandraagt over het onderwerp.

3.3.2 Te weinig informatie

gebrek

Om optimaal gebruik te kunnen maken van het initiatiefrecht is het dus belangrijk dat de bestuurder tijdige en juiste informatie geeft. U kunt echter op twee manieren te weinig informatie hebben:

  • gebrek aan de juiste kennis;
  • informatiegebrek bij de voorbereiding van een eigen idee.

Niet de juiste kennis

toekomst

voorlichten

Ten eerste beschikt de OR vaak niet over de juiste kennis van de onderwerpen die in de toekomst aan de orde zullen komen. Een bestuurder zal eerder geneigd zijn een initiatief serieus te nemen als het aansluit bij zijn plannen. Het is dus erg belangrijk om zo volledig mogelijk op de hoogte te zijn van eventuele aanstaande beleidsontwikkelingen. De halfjaarlijkse overlegvergadering over de algemene gang van zaken van de organisatie is hier natuurlijk de ideale gelegenheid voor. U kunt zich daar prima laten voorlichten over de plannen en het beleid van de bestuurder voor het komende half jaar. Vervolgens verdiept u zich in deze onderwerpen en haakt daar op in door vroegtijdig met eigen ideeën en voorstellen te komen.

Informatiegebrek eigen voorstel

deskundige

Ten tweede kunt u te maken krijgen met een informatiegebrek hebben op het moment dat de OR een eigen voorstel voorbereidt. In dat geval gaat het dus niet om voorstellen die de OR opstelt naar aanleiding van een voorgenomen besluit van de bestuurder, maar om een eigen initiatief. U zult dus ook zelf moeten zorgen voor voldoende informatie. Het inschakelen van in- of externe deskundigen is dan een optie die het overwegen zeker waard is.

De kosten voor het inhuren van een externe deskundige zijn voor de bestuurder. Het is daarom wel belangrijk dat u de bestuurder van tevoren van de kosten op de hoogte brengt. Zo verspeelt de raad geen goodwill door de bestuurder met extra kosten te overvallen.