3.1 Informatie en het adviesrecht
eigen visie
Het spreekt voor zich dat de OR bij het uitbrengen van een advies aan de bestuurder tijdig over de juiste informatie moet kunnen beschikken. Om een goed advies voor te kunnen bereiden, heeft u tijd nodig om een eigen visie op de kwestie te ontwikkelen en uw standpunt te bepalen.
Volgens artikel 25 van de WOR mag de raad in een aantal specifieke situaties de bestuurder adviseren over een voorgenomen besluit. Op rendement.nl/or/wor-online kunt u precies nazoeken welke situaties dat zijn.
3.1.1 Adviesaanvraag
tijdig
De bestuurder is verplicht om de adviesaanvraag schriftelijk in te dienen bij de ondernemingsraad. Hij moet er ook voor zorgen dat hij de adviesaanvraag tijdig indient zodat u voldoende tijd heeft om zich goed voor te kunnen bereiden op het advies.
Inhoud
omschrijving
gevolgen
Een adviesaanvraag moet minimaal de volgende inhoudelijke informatie bevatten:
- een duidelijke en gedetailleerde omschrijving van het voorgenomen besluit;
- de redenen van de bestuurder voor het voorgenomen besluit;
- de gevolgen voor de personen die in de onderneming werkzaam zijn;
- de maatregelen die de bestuurder wil nemen om bovenstaande gevolgen zo goed mogelijk op te vangen.
3.1.2 Tijdige informatie
overspoeld
summier
Zonder tijdige informatievoorziening is het adviesrecht nauwelijks zinvol. Vooral de periode voorafgaand aan de adviesaanvraag is erg belangrijk. In deze periode valt er veel te winnen voor de OR. Bij de adviesaanvraag zelf wordt de ondernemingsraad namelijk meestal overspoeld met informatie. Er komen dan zo veel gegevens op u af dat het vaak lastig is om alles te verwerken. In de periode voor u de adviesaanvraag ontvangt, is de informatievoorziening vaak summier terwijl dat juist de fase is waarin u zich goed kunt voorbereiden en mogelijk zelfs de besluitvorming zou kunnen beïnvloeden.
Opgejaagd
haastig
In veel organisaties zijn besluiten feitelijk al genomen voordat de OR zijn advies daarover heeft kunnen geven. Tegelijkertijd moet u voorkomen dat u wordt opgejaagd en te haastige beslissingen neemt. Dat gaat het beste door het probleem vóór te zijn.
Maak daarom goede afspraken met de bestuurder over de tijdige melding van beleidsvoornemens en te verwachten adviesverzoeken. Zo weet u wat er aan zit komen en kunt u zich daar alvast voorbereiden.
3.1.3 Rapport deskundige
opdracht
Dankzij het informatierecht heeft u de mogelijkheid om al in een vroeg stadium gebruik te maken van een aantal rechten. Als de bestuurder bijvoorbeeld bij adviesplichtige onderwerpen een externe deskundige wil inschakelen, moet hij u om advies vragen bij de formulering van de opdracht aan de deskundige. Vervolgens kunt u weer vragen om inzage in het rapport van deze deskundige. En dan niet alleen inzage op het moment dat de bestuurder zijn afwegingen al heeft gemaakt op basis van dit rapport, maar juist in de fase die daaraan voorafgaat. Het is voor uw adviestaak immers belangrijk dat u gelijktijdig over dezelfde informatie beschikt. Alleen dan kan de raad zich goed voorbereiden op het advies en eventueel al zelf voorstellen doen op grond van het initiatiefrecht.