8.2 Uitsterfconstructie
verschillen
te duur
Sommige regelingen verschillen zo veel van elkaar, dat het niet mogelijk is om deze voor de huidige groep werknemers te harmoniseren. De werknemers die gebruikmaken van de gunstige regeling weigeren waarschijnlijk om akkoord te gaan met een veel ongunstigere regeling. En een financiële compensatie om hen over de streep te trekken, is misschien veel te duur voor uw organisatie.
Geleidelijk verdwijnen
behouden
Sommige werkgevers kiezen in zo’n geval voor een zogenoemde uitsterfconstructie als ze de arbeidsvoorwaarden aan willen passen of harmoniseren. Dit houdt in dat de huidige werknemers hun arbeidsvoorwaarden behouden. Deze huidige arbeidsvoorwaarden worden echter niet meer aan nieuwe werknemers aangeboden. Door het natuurlijke verloop van werknemers zullen de oude arbeidsvoorwaarden uiteindelijk verdwijnen.
Voor- en nadelen
eenvoud
Uw OR moet de voordelen en nadelen goed tegen elkaar afwegen. Het voordeel van de uitsterfconstructie is de eenvoud ervan. U krijgt niet te maken met ingewikkelde onderhandelingen over instemming met de nieuwe arbeidsvoorwaarden en de overgangsregeling. U hoeft zich alleen af te vragen of er in uw achterban wel draagvlak voor de geharmoniseerde regelingen is. Daarnaast kan het uw organisatie veel geld schelen, omdat er geen sprake is van een compensatie.
extra ongelijkheid
Er zijn echter ook een aantal belangrijke nadelen. Voor het harmoniseren van arbeidsvoorwaarden is de uitsterfconstructie niet ideaal, omdat deze dan juist (tijdelijk) extra ongelijkheid tussen werknemers creëert. Zeker als veel werknemers lange tijd in dienst blijven bij uw organisatie, krijgt harmonisatie via deze constructie een lange nasleep.
Kijk altijd eerst of er echt geen alternatieven mogelijk zijn, voordat uw OR akkoord gaat met de uitsterfconstructie als overgangsregeling.