U bent hier

2.3 De Arbeidsomstandighedenwet

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2014

Arbowet

De Arbeidsomstandighedenwet (kortweg: Arbowet) is een wet die regels bevat voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, veiligheid en het welzijn van werknemers op de werkvloer te bevorderen. Dat moet ongevallen en ziekte door werk beperken of zelfs voorkomen. De Arbowet is een kaderwet. Dat betekent dat hierin geen concrete regels staan maar algemene bepalingen en richtlijnen over het arbeidsomstandighedenbeleid (arbobeleid) in organisaties. Hoe werkgevers en werknemers de doelen bereiken, kunnen ze per sector regelen. Vaak gebeurt dat via een arbocatalogus, waarin vakbonden en werkgeversorganisaties aangeven op welke manier ze omgaan met risico’s in de branche.

Keuze voor arbodienst en bedrijfsarts

arbodienst

Door een recente wijziging van de Arbowet mag elke werkgever zelf kiezen of hij een gecertificeerde arbodienst inschakelt of dat hij de arbotaken zelf uitvoert. Voor de volgende taken is het inschakelen van een bedrijfsarts verplicht:

  • een eventuele aanstellingskeuring (Wet op de aanstellingskeuringen);
  • het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO);
  • bij opstellen plan van aanpak na zes weken ziekteverlof (re-integratie en de Wet verbetering poortwachter).

2.3.1 Verantwoordelijkheid

RI&E

instemmingsrecht

Uiteindelijk is de werkgever verantwoordelijk voor een veilig en gezond arbobeleid. Toch heeft hij bij het opstellen en uitvoeren van dat beleid de plicht om te overleggen met de werknemers. Ieder heeft daarin zijn eigen taak:

  • De werkgever: brengt de risico’s in kaart, doet voorstellen en evalueert het gevoerde beleid. Hij neemt de risico’s op in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en de maatregelen tegen die risico’s in het arboplan van aanpak. Ook moet de werkgever zorgen voor goede voorlichting over de arbeidsrisico’s en maatregelen.
  • De werknemers: zij volgen de veiligheidsinstructies op en maken gebruik van de beschermingsmiddelen die hen ter beschikking worden gesteld.
  • De ondernemingsraad of PVT: heeft instemmingsrecht op alle wijzigingen van het arbobeleid. De OR heeft daarnaast recht op instemming op de keuze van de arbodienst(verlening), het contract met de arbodienstverlener en benoemen van preventietaken.

Neem de RI&E van uw onderneming eens goed door en zorg dat u de hoofdlijnen ervan kent. Kijk daarbij ook naar het (arbo)plan van aanpak. Is alles concreet en haalbaar?