U bent hier

Onderneming & Salaris
Seksueel grensoverschrijdend gedrag3. Preventie3.4 Beheersen van de risico’s

3.4 Beheersen van de risico’s

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2024

uitgangspunt

Als de risico’s binnen de organisatie in kaart zijn gebracht, is er een plan van aanpak nodig om deze te beheersen. De aanpak van de gevaren moet plaatsvinden volgens de hiërarchie van beheersmaatregelen, zoals die in de veiligheidskunde geldt. Dit uitgangspunt is vastgelegd in ISO 45003 en is tevens verplicht volgens de Arbowet. Dit betekent allereerst een aanpak bij de bron, namelijk het wegnemen van het gevaar (primaire preventie). Als dat niet mogelijk is, moet u de risico’s beheersen (secundaire preventie), en als laatste moet u zorgen voor herstel van de werknemers die zijn blootgesteld aan het gevaar (tertiaire preventie).

3.4.1 Primaire preventie

minimaliseren

U kunt de schadelijke gevolgen van seksuele intimidatie voorkomen door de gevaren weg te nemen of te minimaliseren. Een voorbeeld hiervan is het verminderen van de flexibele schil door werknemers vaker vaste contracten aan te bieden. Werknemers met een flexibel contract lopen extra risico op ongewenste omgangsvormen. Een ander voorbeeld is het verminderen van schoonmaakwerkzaamheden buiten kantoortijden en het laten uitvoeren van schoonmaakwerk terwijl de kantoren bezet zijn.

3.4.2 Secundaire preventie

maatregelen

U kunt werknemers beschermen tegen het risico op seksuele intimidatie door maatregelen te nemen. Als het niet mogelijk is om werkzaamheden te beperken tot kantoortijden, zoals in vitale sectoren, is het belangrijk werknemers te beschermen tegen de risico’s op seksuele intimidatie. Bijvoorbeeld door te investeren in goed toezicht door leidinggevenden. Bij de podiumkunsten blijkt de inschakeling van intimiteitscoördinatoren en -coaches effectief om acteurs te beschermen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag bij naakt- en ­intimiteitsscènes.

3.4.3 Tertiaire preventie

herstelprogramma

U kunt de negatieve impact van blootstelling aan ongewenste omgangsvormen beperken door middel van herstelprogramma’s en corrigerende maatregelen, zoals het bieden van hulp aan werknemers die zijn blootgesteld aan seksuele intimidatie en het weer veilig maken van de werkplek. Bij tertiair beleid kunt u denken aan het aanbieden van therapeutische ondersteuning en hulpverlening voor getroffen werknemers.