3.2 Integratie in de strategische doelen en processen
strategische doelen
Om te voorkomen dat managers de aanpak van ongewenste omgangsvormen in verschillende lagen opvatten als iets dat er ‘nog bij moet’, is integratie van de aanpak van seksuele intimidatie in de strategische doelen van de organisatie nodig. Behalve het bieden van een veilige werkplek en het voldoen aan wet- en regelgeving op dit terrein, voorkomt een goed preventiebeleid kosten gerelateerd aan ziekteverzuim en productiviteitsverlies in teams waar seksueel grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt.
Het voorkomt ook kosten voor het onderzoeken van klachten en het managen van gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Reputatieschade
werkklimaat
De reputatieschade voor organisaties die seksueel intimiderend gedrag geen halt toeroepen kan groot zijn. Er zijn talrijke voorbeelden van organisaties die om die reden financiers kwijt zijn geraakt en de deuren moesten sluiten. Populaire tv-programma’s zijn van de buis gehaald vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag, met alle – ook financiële – gevolgen van dien. Daarnaast houdt een sociaal onveilig werkklimaat potentiële werknemers tegen om te solliciteren.
Visie
operationaliseren
Een succesvolle aanpak begint met het ontwikkelen van een visie: waarom wil uw organisatie beleid tegen seksuele intimidatie? Stem vervolgens de aanpak van seksuele intimidatie af op de strategische doelen en processen van de organisatie. Dit vormt de basis voor het verder operationaliseren van het beleid, zoals het toewijzen van taken en verantwoordelijkheden bij de uitvoering ervan en het verzorgen van voorlichting en training.