5.1 Hier wonen, over de grens werken
iscale regels
Heeft u met werknemers te maken die in Nederland wonen maar (ook) in het buitenland werken voor uw onderneming, dan gelden gewoon dezelfde fiscale regels als voor uw andere werknemers die in Nederland wonen en werken. Hun loon en eventuele vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan hen vallen regulier onder de werkkostenregeling (WKR).
Bij werknemers die in Nederland wonen en (ook) in het buitenland werken kan het zijn dat een deel van hun loon niet in Nederland is belast maar in het buitenland, bijvoorbeeld op grond van een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting (zie paragraaf 3.1).
Eindheffing
volledige loon
ubbele belasting
volledige bedrag
Als u de eindheffing voor de werkkostenregeling moet berekenen, gaat u uit van het volledige loon van de werknemer, dus inclusief (belaste) vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan hem. Dat doet u ook als een deel van zijn loon niet in Nederland maar in het buitenland wordt belast. Vervolgens zijn er twee mogelijkheden:
- U past de regels ter voorkoming van dubbele belasting toe op het deel van het loon dat in het buitenland wordt belast (dat loon valt dan buiten de WKR). Als in deze situatie de vrije ruimte van uw onderneming wordt overschreden en er dus eindheffing WKR is verschuldigd, vervalt vervolgens ook een deel daarvan. U heeft twee berekeningswijzen voor dit deel dat vervalt: de collectieve en individuele methode (zie paragraaf 5.4).
- U past de regels ter voorkoming van dubbele belasting niet toe en houdt de belasting van het volledige loon in stand. Als uw vrije ruimte in deze situatie wordt overschreden, betaalt u gewoon het volledige bedrag aan verschuldigde eindheffing en komt er dus geen deel te vervallen.
In de situatie dat u de regels ter voorkoming van dubbele belasting niet toepast, houdt u feitelijk te veel loonbelasting in. De werknemer kan deze bovenmatige belasting terugvragen via zijn aangifte inkomstenbelasting.