U bent hier

9.2 Verloonde uren

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juni 2019

afhankelijk

juist opgenomen

Het toepassen van de cafetariaregeling kan gevolgen hebben voor het aantal verloonde uren van uw werknemers. Afhankelijk van voor welke bronnen en doelen zij kiezen, houdt dit namelijk een verlaging of verhoging van het aantal verloonde uren voor de werknemer in. Het gebruik van de cafetariaregeling kan ook geen effect op het aantal verloonde uren hebben.

Betaald

uren waarover loon betaald

Onder verloonde uren vallen de uren waarover uw onderneming loon heeft betaald, zoals de contracturen, de niet gewerkte maar wel volledig betaalde uren – zoals vakantie of ziekte – en de niet opgenomen maar wel volledig betaalde vakantie-uren.

De wel gewerkte maar onbetaalde uren – zoals ADV-uren en onbetaald overwerk – en de niet gewerkte en ook niet betaalde uren – zoals onbetaald verlof – gelden niet als verloonde uren.

Het uitgangspunt van de Belastingdienst is dat elk beloond uur een verloond uur is, ongeacht of de werknemer hiervoor heeft gewerkt of niet. Onbetaalde uren zijn dus geen verloonde uren.

rekenkundig afronden

De verloonde uren volgen het genietingsmoment van het loon. Met andere woorden: u moet ze opnemen in de aangifte loonheffingen over het aangiftetijdvak waarin de werknemer het bijbehorende loon heeft genoten. Hierbij rondt u de uren rekenkundig af op hele uren: tot 0,5 uur rondt u naar beneden af en vanaf 0,5 uur rondt u naar boven af.

Lager

in mindering brengen

Als werknemers ervoor kiezen om loon uit te ruilen voor extra vakantiedagen – om dus als het ware vakantie-uren in te kopen – levert dat een lager aantal verloonde uren op (maar geen lager gemiddeld uurloon). U moet de door de werknemer ingekochte vakantie-uren dan in mindering brengen op zijn verloonde uren in het tijdvak van de uitruil.

Hoger

extra verloonde uren

Kiezen werknemers ervoor om vakantiedagen uit te ruilen voor loon – om dus als het ware vakantie-uren te verkopen – dan levert dat een hoger aantal verloonde uren op. De door de werknemer verkochte vakantie-uren vormen dan extra verloonde uren, omdat hij die uren niet opneemt maar door uw organisatie laat uitbetalen (dus naast de reguliere verloonde uren van die periode).

Geen effect op het aantal verloonde uren

tijd voor tijd

Meeruren en overwerkuren waarvoor werknemers een beloning ontvangen, verhogen hun aantal verloonde uren. Het uitruilen van meeruren en overwerkuren voor vakantie-uren heeft echter geen invloed op de verloonde uren: er is dan sprake van een ruil van tijd voor tijd (een zogenoemde tijd-voor-tijdregeling). Ook het uitruilen van de geldwaarde van meeruren en overwerkuren voor loon dat u aanwijst als eindheffingsloon heeft geen effect op het aantal verloonde uren.

Voorbeelden

aanwijzing

geen gevolgen

eindheffingsloon

gericht vrijgesteld

Hierna volgen enkele voorbeelden om de gevolgen van een uitruil op het aantal verloonde uren van werknemers inzichtelijk te maken:

  • Stel dat een werknemer veertig uur per week werkt en de geldwaarde van acht uur werk uitruilt voor een kostenvergoeding – die netto is dankzij aanwijzing van die vergoeding als eindheffingsloon door de werkgever. Bij het uitruilen van loon vanwege een lager aantal contracturen daalt ook het aantal verloonde uren van de werknemer. Aangezien het om acht uur gaat, komen de verloonde uren op 32 uur uit. Bij vermindering van het verloonde bedrag per gewerkt uur heeft deze uitruil geen gevolgen voor het aantal verloonde uren. Dat blijven er dan gewoon veertig.
  • Stel dat een werknemer vijftig uur per week werkt, waarvan tien uur overwerk is. Hij ruilt de geldwaarde van de overuren uit voor een kostenvergoeding die netto is dankzij aanwijzing van die vergoeding als eindheffingsloon door de werkgever. Bij deze uitruil van het loon voor het overwerk tegen eindheffingsloon leiden de overwerkuren niet tot verloonde uren en blijft het aantal verloonde uren veertig. Als deze werknemer de overuren als extra vakantie-uren zou laten boeken en de werkgever hem de overwerktoeslag zou uitbetalen, leidt dit slechts tot een hoger uurloon. Voor de overuren is sprake van een tijd-voor-tijd-regeling, waardoor dit niet leidt tot een hoger aantal verloonde uren: dit blijven er veertig.
  • Stel dat een werknemer met honderd overuren de geldwaarde hiervan uitruilt voor een gericht vrijgestelde vergoeding voor extraterritoriale kosten vanwege dubbele huisvesting. De overuren vormen dan geen verloonde uren, omdat de vrijgestelde vergoeding niet tot het loon wordt gerekend.

Belang

Voor alle betrokken partijen is het van belang dat het aantal verloonde uren van werknemers juist in de aangifte loonheffingen is opgenomen. Voor uw onderneming is dit erg belangrijk, omdat de verloonde uren bepalend zijn voor mogelijke financiële voordelen op grond van de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL).

Juiste vermelding in de loonaangifte is van belang omdat het aantal verloonde uren uw recht op dan wel de hoogte van het lage-inkomensvoordeel (LIV), de loonkostenvoordelen (LKV’s) en het jeugd-lage-inkomensvoordeel (jeugd-LIV) bepaalt.

mogelijk lager dagloon

Verder is het aantal verloonde uren van belang voor de processen van de Belastingdienst, UWV en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). En voor werknemers zijn de verloonde uren bepalend voor de hoogte en duur van een eventuele WAO-, WIA-, WW- of ZW-uitkering. Informeer werknemers daarom ook altijd dat het uitruilen van loon voor vakantie-uren mogelijk een lager dagloon tot gevolg kan hebben. En dat zo’n lager dagloon negatief doorwerkt op de hoogte van een eventuele toekomstige uitkering die zij van UWV ontvangen.