14.1 Kenmerken
niet beroepsmatig
ANBI
Fiscaal geldt er een nauwere definitie van een vrijwilliger. Het moet niet alleen gaan om iemand die onbetaald en onverplicht werkzaamheden verricht, maar hij mag dit bovendien niet beroepsmatig doen en moet bij een bepaalde organisatie werken. Wordt hieraan voldaan, dan geldt de vrijwilligersregeling (zie paragraaf 14.2). Organisaties waar fiscale vrijwilligers kunnen werken volgens de fiscus, zijn:
- een organisatie die niet is onderworpen aan de vennootschapsbelasting of daarvan is vrijgesteld;
- een sportorganisatie;
- een algemeen nut beogende instelling (ANBI).
niet van belang
Bij de laatste twee categorieën is het niet van belang wat de rechtsvorm is en of er wel of geen aangifteplicht voor de vennootschapsbelasting bestaat.
Geen aangifte
sowieso niet
Ondernemingen die geen sportorganisatie of ANBI zijn, mogen de vrijwilligersregeling toepassen als ze geen aangifte vennootschapsbelasting (VPB) hoeven te doen. Dat betekent dat dit sowieso niet geldt voor nv’s en bv’s, want die zijn altijd VPB-aangifteplichtig. Stichtingen en verenigingen hebben soms deze aangifteplicht, namelijk als ze een onderneming drijven of een activiteit ontplooien waarmee ze met ondernemers concurreren.
De Belastingdienst hanteert de volgende definitie van het drijven van een onderneming: met een organisatie van kapitaal en arbeid deelnemen aan het economisch verkeer.
ANBI
speciale fiscale voordelen
De Belastingdienst wijst meestal aan welke organisaties als algemeen nut beogende instelling (ANBI) kwalificeren. Hierbij gaat het vaak om levensbeschouwelijke of kerkelijke, culturele, wetenschappelijke of liefdadigheidsinstellingen. Naast de aangewezen organisaties zijn de staat, provincies, waterschappen en gemeentes ook ANBI’s. Voor ANBI’s gelden speciale fiscale voordelen, waaronder het mogen toepassen van de vrijwilligersregeling.