U bent hier

3.2 Inlenersaansprakelijkheid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juni 2021

afdracht­verplichtingen

De Belastingdienst kan uw onderneming als inlener (of doorlener) hoofdelijk aansprakelijk stellen als de uitlener – en elke doorlener daarna in de keten – zijn afdrachtverplichtingen rond de loonheffingen (en BTW) niet nakomt voor de door u ingeleende arbeidskrachten. Bent u het niet eens met de aansprakelijkstelling aan het adres van uw onderneming, dan heeft u zes weken na dagtekening van de betreffende beschikking de tijd om bezwaar aan te tekenen bij de Belastingdienst. Dat moet u schriftelijk doen.

verstandig

Als het aan geen van de partijen is te wijten dat de loonheffingen (en BTW) niet zijn betaald – zoals bij een calamiteit – is een beroep op de disculpatieregeling mogelijk.

Voorkomen

voorbehoudverklaring

schone verklaring

geregistreerd

Het is sowieso verstandig om goed te kijken met welke uitzendpartij u zaken doet. Daarmee voorkomt u meestal al dat het tot een aansprakelijkstelling komt. Vraag de uitlener (of doorlener) bijvoorbeeld om een verklaring inzake het betalingsgedrag. In zo’n verklaring laat de Belastingdienst weten dat de uitlener de verschuldigde loonheffingen (en BTW) heeft voldaan zoals bekend op het moment van afgifte van de verklaring. De fiscus kan twee soorten verklaring betalingsgedrag afgeven:

  • een voorbehoudverklaring: de uitlener heeft de loonheffingen (en BTW) betaald, op de bedragen na waarvoor uitstel van betaling is verleend wegens een ingediend bezwaar of (hoger) beroep of die waarvoor een betalingsregeling is getroffen wegens tijdelijke financiële problemen en de uitlener die regeling ook nakomt;
  • een schone verklaring: de uitlener heeft de aangegeven en nageheven loonheffingen (en BTW) betaald of hij heeft zekerheid gegeven tot het bedrag van de betreffende belastingaanslag(en).

Ga ook na of de uitlener zich als zodanig heeft geregistreerd in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK), iets wat hij verplicht is om te doen.

Als u in zee gaat met een niet-geregistreerde uitlener, kan dat u – naast eventuele aansprakelijkstelling – een boete tot € 32.000 opleveren. Om de registratie te controleren, kunt u via de website kvk.nl een zogeheten WAADI-check doen (Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs).

Vrijwaring

g-rekening

goede afspraken

U kunt het deel van de factuur van de uitlener (of doorlener) dat is bestemd voor de loonheffingen (en BTW) storten op zijn geblokkeerde rekening (g-rekening). De uitlener kan het geld op die rekening alleen gebruiken voor de betaling van loonheffingen (en BTW) aan de Belastingdienst of doorstorting op een andere g-rekening. Uw onderneming is gevrijwaard van aansprakelijkheid voor het op de g-rekening gestorte bedrag, tenzij u redelijkerwijs kunt vermoeden dat de uitlener het geld niet zal gebruiken voor belastingbetaling.

Maak het juiste bedrag over naar de g-rekening

verzoek mogelijk

Het is belangrijk om het juiste bedrag op de g-rekening van de uitlener te storten en daar van tevoren goede afspraken over te maken. Als u te weinig overmaakt, blijft uw organisatie aansprakelijk voor het restant van de verschuldigde loonheffingen (en BTW). Voor de uitlener is een te hoge storting niet prettig, omdat hij de Belastingdienst eerst om deblokkering moet verzoeken om vrij te kunnen beschikken over het bovenmatige bedrag. Overigens is vanwege de coronacrisis een verzoek tot deblokkering van de g-rekening mogelijk ter hoogte van het bedrag waarvoor bijzonder uitstel van betaling is verkregen.

diverse voorwaarden

Wil de vrijwaring van aansprakelijkheid gelden in de situatie dat u een bedrag op de g-rekening van de uitlener stort, dan moet aan diverse voorwaarden zijn voldaan. Zo moet bijvoorbeeld de factuur van de uitlener aan de eisen van de Wet op de omzetbelasting voldoen en in elk geval bepaalde gegevens bevatten. Verder moeten de factuurgegevens eenvoudig zijn terug te vinden in uw administratie en moet u een urenregistratie bijhouden waarmee de Belastingdienst uw (deel van de) aansprakelijkheid kan bepalen voor in de situatie dat er meerdere inleners zijn.

volledige vrijwaring

Let op bij financiële problemen van de uitlener. Geld dat u op zijn g-rekening stort terwijl hij failliet is verklaard of in de schuldsanering zit, valt onder de (faillissements)boedel. Er is dan geen sprake van een vrijwarende betaling!

regels

Volledige vrijwaring van enige inlenersaansprakelijkheid is onder uitgebreidere voorwaarden mogelijk als u arbeidskrachten inleent van een uitlener uit het register van de Stichting Normering Arbeid (SNA). U kunt de vele uitzendondernemingen die aan deze eisen voldoen terugvinden op de website normeringarbeid.nl.

Ook aansprakelijk voor achterstallig loon

aannemelijk kunnen maken

Werknemers van de uitlener kunnen uw organisatie als inlener onder bepaalde regels aansprakelijk stellen voor eventueel achterstallig loon. Dit is de zogeheten ketenaansprakelijkheid voor loon. U kunt deze ketenaansprakelijkheid voorkomen door ervoor te zorgen dat uw organisatie niets te verwijten valt, iets wat u dan voor een rechter aannemelijk moet kunnen maken. Dit kunt u bijvoorbeeld doen via voldoende inzet vooraf en achteraf ter voorkoming of oplossing van achterstallig loon.