3.1 Dienstbetrekking
in dienst van uitzendbureau
uitzendbeding
Als uw onderneming met uitzendkrachten werkt, zijn die niet bij u in dienstbetrekking. De uitzendkrachten zijn in dienst van het uitzendbureau (of detacheringsbureau), maar dat bureau – de uitlener – stelt hen ter beschikking aan uw organisatie. De meeste uitzendovereenkomsten bevatten een uitzendbeding, dat de basis is van de flexibiliteit: de arbeidsovereenkomst tussen de uitzendkracht en het uitzendbureau eindigt als u als inlener de opdracht beëindigt, wat u in principe op elk moment kunt doen.
Als de uitzendkracht na een inleenperiode bij u in dienst komt, is er sprake van opvolgend werkgeverschap. Dat betekent voor de ketenregeling dat de inleencontracten met het uitzendbureau meetellen in de keten bij uw organisatie, en u dus al snel een vast contract met hem heeft.
Echt
uitzendovereenkomst
Voor de uitzendkrachten is er sprake van een echte dienstbetrekking met het uitzend- of detacheringsbureau als dat bureau de werkgever is, de uitzending via dat bureau plaatsvindt en hieraan een uitzendovereenkomst ten grondslag ligt. Verder moet de uitzendkracht onder leiding en toezicht werken van de inlener (in dit geval uw organisatie). Als er geen sprake is van een echte dienstbetrekking, kan er wel sprake zijn van een fictieve dienstbetrekking.
Fictief
bij derde partij
niet de inlener
De uitzendkracht heeft een fictieve dienstbetrekking als hij via een uitzendbureau (of andere organisatie of natuurlijk persoon) bij een derde partij werkt. Er is echter geen sprake van een fictieve dienstbetrekking als de uitzendkracht:
- bij wijze van arbeidstherapie werkt;
- normaal gesproken op maximaal drie dagen per week als dienstverlener aan huis werkt;
- een eigen bedrijf heeft en via een bemiddelingsbureau voor eigen rekening en risico een opdracht uitvoert.
Werkgever
speciale codes
diverse mogelijkheden
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat uw organisatie niet de inlener is – zoals hiervoor het uitgangspunt was – maar dat u het uitzendbureau (of detacheringsbureau) bent. In dat geval bent u de werkgever van de uitzendkracht, en heeft u met de volgende speciale codes in de aangifte loonheffingen te maken:
- Code reden einde arbeidsovereenkomst 40: Einde uitzendovereenkomst, inroepen uitzendbeding door inlener vanwege ziekte uitzendkracht;
- Code reden einde arbeidsovereenkomst 41: Einde uitzendovereenkomst, inroepen uitzendbeding door inlener om een andere reden;
- Code aard arbeidsverhouding 11: Uitzendkracht.
- Code fase indeling F&Z: u heeft diverse mogelijkheden aan codes om aan te geven in welke fase de betreffende inkomstenverhouding zich bevindt in het kader van de Wet flexibiliteit en zekerheid.
Als uitlener heeft u voor uitzendkrachten in de aangifte loonheffingen mogelijk met aandachtspunten te maken bij de rubrieken Datum aanvang inkomstenverhouding, Datum einde inkomstenverhouding, Datum aanvang inkomstenperiode en Contractloon.
Ziekte
op vierde ziektedag melden
niets doen met ziekte
Als er een uitzendbeding geldt, heeft uw organisatie als uitlener geen loondoorbetalingsplicht bij ziekte van de uitzendkracht en bent u ook niet verantwoordelijk voor zijn re-integratie. U moet de uitzendkracht dan uiterlijk op de vierde ziektedag melden bij UWV en een Ziektewetuitkering voor hem aanvragen. Zonder uitzendbeding moet u als uitlener volgens de geldende regels het loon van de uitzendkracht doorbetalen bij ziekte en aan zijn re-integratie werken, tenzij het gaat om ziekte door zwangerschap want dat is wel een Ziektewetsituatie.
Als uw onderneming de inlener is, hoeft u in principe niets te doen met de ziekte van een uitzendkracht, al zal hij zich wel ook bij uw organisatie ziek moeten melden.