6.1 Stagiairs
reële beloning
alleen onderricht
Als uw onderneming een stageverlener is, moet u eerst bepalen van welk soort dienstbetrekking er sprake is:
- Krijgt de stagiair een reële beloning voor zijn werkzaamheden – zoals het voor hem geldende minimum(jeugd-)loon – dan is er sprake van een echte dienstbetrekking.
- Krijgt de stagiair wel een beloning maar is dit geen reële beloning – zoals de helft van het voor hem geldende minimum(jeugd)loon – dan is er sprake van een fictieve dienstbetrekking.
- Krijgt de stagiair alleen onderricht of een (onbelaste) kostenvergoeding, dan is er geen sprake van een dienstbetrekking.
Regels over beloning voor stagiairs
twee verschillende zaken
aan school of stagefonds
In de voor uw onderneming geldende collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of het personeelsreglement kunnen afspraken zijn gemaakt over het belonen van stagiairs. Let daarbij op dat de begrippen stagebeloning en stagevergoeding – in de praktijk vaak door elkaar gebruikt – officieel twee verschillende zaken zijn:
- Onder een stagebeloning valt alles wat uw organisatie de stagiair uitbetaalt of verstrekt.
- Een stagevergoeding is de stagebeloning waarbij onbelaste vergoedingen en verstrekkingen niet zijn meegerekend. Bij een buitenlandse stagiair vallen vergoedingen en verstrekkingen rond kosten van levensonderhoud en zakgeld ook buiten de stagevergoeding.
Regeling
binnen twee maanden
Er kan zijn afgesproken dat de stagiair de beloning niet zelf ontvangt, maar dat u deze aan de school of het stagefonds betaalt. Eventuele kostenvergoedingen betaalt u wel gewoon (onbelast) aan de stagiair zelf uit. U kunt de stagevergoeding in zo’n geval buiten de loonheffingen houden. Hiervoor geldt wel als voorwaarde dat de school of het stagefonds de vergoeding niet (direct of indirect) doorbetaalt aan de stagiair, maar deze moet gebruiken voor algemene schoolse activiteiten. Ook moet de school of het stagefonds de ontvangen stagevergoedingen en de besteding ervan administreren. Verder moet u binnen twee maanden na afloop van elk jaar de volgende gegevens in uw administratie vastleggen:
- naam, adres en BSN van de stagiair;
- naam en adres van de school of het stagefonds;
- bedrag van de beloning.
besluit
meestal niet
U moet deze vastlegging doen onder vermelding van de tekst ‘14 december 2010, nr. DGB2010/2202M’, zijnde de datum en het nummer van het besluit waarop deze regeling is gebaseerd.
Echt
Een stagiair die komt meedraaien bij uw onderneming is meestal niet in echte dienstbetrekking, maar als dat wel het geval is, is hij een reguliere werknemer. Dat betekent dat alle loonheffingen op zijn beloning van toepassing zijn en hij is verzekerd voor alle sociale verzekeringen.
Fictief
op stagebeloning inhouden
niet premieplichtig
Is de stagiair in fictieve dienstbetrekking – Code aard arbeidsverhouding 7 in de loonaangifte – dan moet u loonbelasting/premie volksverzekeringen op zijn stagebeloning inhouden en hierover werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (ZVW) betalen. De stagiair is verzekerd voor alle volksverzekeringen en de ZVW en verder – ook al betaalt u geen premies werknemersverzekeringen voor hem – is hij verzekerd voor de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) en de Ziektewet (ZW). De Wajong-verzekering geldt zolang de stagiair maximaal 30 jaar is en minimaal 213 lesuren (klokuren) per kwartaal heeft.
Let op dat een stagiair van jonger dan 30 jaar die alléén in Nederland woont voor zijn studie niet premieplichtig is voor de volksverzekeringen. Dit is anders als hij naast zijn studie arbeid in het economisch verkeer verricht. Hierbij doen de aard en omvang van die arbeid er dan verder niet toe.
Als een stagiair in fictieve dienstbetrekking na zijn stage bij uw organisatie in echte dienstbetrekking komt – en dus zijn verzekeringssituatie voor de werknemersverzekeringen wijzigt – moet u voor hem een nieuw nummer inkomstenverhouding gebruiken.
Geen
Een stagiair die niet in echte of fictieve dienstbetrekking is, valt buiten de loonheffingen en is alleen verzekerd voor de Wajong, als hij ten minste maximaal 30 jaar is en minimaal 213 lesuren (klokuren) per kwartaal heeft.
in Nederland vanwege stage
Op rendement.nl/salarisdossier vindt u de toolbox ‘Correct werken met stagiairs in 7 stappen’ met nog meer informatie.
Buitenland
U kunt ook te maken krijgen met stagiairs in echte of fictieve dienstbetrekking uit het buitenland, die alleen in Nederland verblijven vanwege hun stage maar hier dus niet wonen.
kunnen onderbouwen
Als u zo’n buitenlandse stagiair alleen zijn extra kosten van levensonderhoud wegens het verblijf buiten het land van herkomst vergoedt – zoals voor huisvesting, voedsel, drank en kleding – mag u dat onbelast doen. Dat geldt ook als u hem alleen zakgeld betaalt; een uit vrijgevigheid betaald bedrag voor kleine uitgaven van maximaal € 100 per maand. U hoeft op de beloning dan geen loonheffing in te houden. U – of de stagiair – moet de vergoede kosten wel kunnen onderbouwen met nota’s en kwitanties. Bovendien mag de stagiair niet langer dan zes maanden in Nederland verblijven, waarbij hij grotendeels – zijnde meer dan 50% van de voor werkzaamheden beschikbare tijd – voor het volgen van een opleiding en stage lopen hier verblijft.
vrijgesteld
Uw onderneming moet na afloop van het kalenderjaar aan de Belastingdienst doorgeven wat u de buitenlandse stagiair allemaal heeft uitbetaald (zie ook paragraaf 2.3).
overhandigen
Als u de buitenlandse stagiair niet alleen zijn extra kosten voor levensonderhoud of zakgeld betaalt, bent u inhoudingsplichtige voor de loonheffingen. Let daarbij op het volgende:
- De stagebeloning kan zijn vrijgesteld van Nederlandse belastingheffing op grond van een belastingverdrag.
- Voor het al dan niet moeten inhouden van premies voor de volksverzekeringen en werknemersverzekeringen moet u de internationale regelingen voor sociale zekerheid raadplegen. Meestal geldt dat het werkland heffingsbevoegd is voor de premies, waardoor er ook een verzekering in het werkland ontstaat.
Bewaarplicht voor vergunning of verklaring
Als u voor een buitenlandse stagiair geen tewerkstellingsvergunning nodig heeft, moet hij u een verklaring van zijn onderwijsinstelling overhandigen. Hierin moet staan vermeld welke opleiding de stagiair volgt en wat voor stage(s) hij doorloopt, inclusief een uitgewerkt stageprogramma. Bewaar een afschrift van de tewerkstellingsvergunning of genoemde verklaring bij uw loonadministratie.