U bent hier

10.2 Praktijk

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juni 2021

vrijwillig onder loonheffingen

Bij gebruik van de opting-inregeling brengt u de arbeidsrelatie vrijwillig onder de loonheffingen, of beter gezegd: onder de loonbelasting/volksverzekeringen en Zorgverzekeringswet (ZVW).

Gevolgen

inhouden

Dat betekent dat u voor de pseudowerknemer loonbelasting/premie volksverzekeringen moet inhouden op zijn beloning. Ook moet u de bijdrage ZVW van 5,75% op zijn beloning inhouden. Uw onderneming is voor pseudowerknemers dus geen werkgeversheffing ZVW van 7% verschuldigd.

De pseudowerknemer is geen werknemer voor de werknemersverzekeringen. Uw organisatie betaalt dus geen premies voor hem en hij is er niet voor verzekerd. Opting-in heeft ook geen arbeidsrechtelijke gevolgen. De pseudowerknemer heeft bijvoorbeeld geen ontslagbescherming.

pensioen­regeling

Verder kunt u de pseudowerknemer bijvoorbeeld de mogelijkheid geven om deel te nemen aan de pensioenregeling van uw onderneming en kunt u hem bepaalde onbelaste vergoedingen en verstrekkingen geven, al dan niet door gebruik van de vrije ruimte.

Let op dat afdrachtverminderingen niet zijn toe te passen voor pseudowerknemers. Maar u kunt de bij hen ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen wel benutten om de voor reguliere werknemers berekende afdrachtvermindering mee te verrekenen. Dat geeft u hiervoor dus iets meer ruimte.

Aangifte

niet onder te brengen

In de aangifte loonheffingen gebruikt u voor pseudowerknemers Code aard arbeidsverhouding 79: Opting-in regeling. Als Code soort inkomstenverhouding (Inkomenscode) gebruikt u 15: Loon of salaris niet onder te brengen onder 11, 13 of 17 (respectievelijk Loon of salaris ambtenaren in de zin van de Ambtenarenwet, Loon of salaris directeur-grootaandeelhouder van een nv/bv, wel verzekerd voor de werknemersverzekeringen en Loon of salaris directeur-grootaandeelhouder van een nv/bv, niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen).

verzekerings­indicaties

Verder vult u de Code invloed verzekeringsplicht niet in, en vult u bij Loon SV 0 in. De verzekeringsindicaties zet u op N(ee), de Contractindicaties hoeft u sinds 2021 niet meer aan te leveren bij opting-in (dus ook niet met N(ee)). Als Code verzekeringssituatie ZVW gebruikt u M: Wel verzekeringsplichtig, ingehouden bijdrage. Dit laatste is anders in grensoverschrijdende situaties.

Omkering van de bewijslast door opting-in

gerichte vrijstelling

Bij bestuurders en commissarissen die hebben gekozen voor opting-in geldt de gerichte vrijstelling van het noodzakelijkheidscriterium pas als u aannemelijk kunt maken dat de voorziening gebruikelijk is voor de behoorlijke uitoefening van hun dienstbetrekking. In dat geval ligt de bewijslast dus bij uw organisatie, in plaats van dat het aan de Belastingdienst is om te bewijzen dat de betreffende voorziening niet noodzakelijk is.