10.1 Voorwaarden
winst uit onderneming
Opting-in is niet mogelijk voor een opdrachtnemer die als ondernemer werkt en winst uit onderneming geniet. Verder kan het niet om een werknemer van uw organisatie gaan – want daar is al een dienstbetrekking voor de loonheffingen mee – en moet de opdrachtnemer een vergoeding van u ontvangen voor zijn werkzaamheden.
Verklaring
keuze daartoe
formulier
terugwerkende kracht
Om de arbeidsrelatie als fictieve dienstbetrekking aan te merken – en van de opdrachtnemer dus een pseudowerknemer te maken – moet u de keuze daartoe simpelweg samen met de opdrachtnemer aan de Belastingdienst doorgeven. Hiervoor kunt u het formulier ‘Verklaring loonheffingen opting-in’ gebruiken. Dit formulier kunt u downloaden van de website belastingdienst.nl of telefonisch aanvragen via 0800-0543. Zorg dat de Belastingdienst het formulier in bezit heeft vóór de eerste keer dat u de vergoeding van de opdrachtnemer in de loonheffingen betrekt. U kunt de opting-inregeling overigens niet met terugwerkende kracht toepassen.
Voordat de pseudowerknemer bij uw onderneming aan de slag gaat, moet u zijn identiteit volgens de regels hebben vastgesteld en geadministreerd. Ook moet hij zijn gegevens voor de loonheffingen bij u hebben aangeleverd, die u vervolgens bij de loonadministratie bewaart.
andere werkzaamheden
Het pseudowerknemerschap geldt alleen voor de werkzaamheden die staan vermeld op het gezamenlijk ingevulde formulier. Eventuele andere werkzaamheden die de opdrachtnemer voor uw onderneming gaat verrichten, vallen er dus niet onder.
Einde
inlichten
De keuze voor opting-in is ook weer terug te draaien, op elk gewenst moment. Als dat op uw initiatief gebeurt, moet u dit aan de opdrachtnemer melden en (schriftelijk) doorgeven aan de Belastingdienst. Als het einde op initiatief van de opdrachtnemer is, moet hij uw organisatie hierover inlichten en ook de fiscus dit (schriftelijk) laten weten. Opting-in is overigens niet met terugwerkende kracht te beëindigen, oftewel de keuze is niet ongedaan te maken voor reeds verloonde werkzaamheden.
geen ontslag
arbeidsrelatie in stand
Omdat de opdrachtnemer bij het pseudowerknemerschap niet bij uw onderneming in dienst komt, is er bij het beëindigen van de arbeidsrelatie geen sprake van ontslag. U hoeft dan dus bijvoorbeeld geen transitievergoeding te betalen. Het is verder ook mogelijk om alleen de opting-in te beëindigen maar de arbeidsrelatie met de opdrachtnemer in stand te houden, bijvoorbeeld als hij zijn werkzaamheden voortaan als zelfstandige wil uitvoeren.