U bent hier

7.1 Soort dienstbetrekking

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juni 2021

drie situaties

Voor een meewerkend kind kunnen er drie situaties van toepassing zijn: er is sprake van een echte dienstbetrekking, een fictieve dienstbetrekking of geen dienstbetrekking.

Fictief

familierelatie

zo’n situatie

Bij een meewerkend kind zal vaak de familierelatie overheersen in de arbeidsrelatie. Dat betekent dat de arbeidsvoorwaarden van het meewerkende kind niet gelijk zijn aan die van de andere werknemers van uw organisatie. Er is in zo’n situatie sprake van een fictieve dienstbetrekking als het meewerkende kind 15 jaar of ouder is.

reguliere verplichtingen

Door het bestaan van een fictieve dienstbetrekking is de ouder – oftewel uw onderneming – inhoudingsplichtig voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen (loonheffing) over de beloning van het meewerkende kind. Ook bent u hierover werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (ZVW) verschuldigd. Verder moet u aan alle reguliere administratieve verplichtingen voldoen voor het kind. Let overigens op dat een meewerkend kind in fictieve dienstbetrekking niet is verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

In de aangifte loonheffingen neemt u voor meewerkende kinderen in de rubriek ‘Code aard arbeidsverhouding’ code 1 (Arbeidsovereenkomst) op. Dit ondanks dat zij in fictieve dienstbetrekking niet verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen.

Geen

winst uit onderneming

Als de situatie er één is van een fictieve dienstbetrekking, behandelt u die toch niet als zodanig als het meewerkende kind winst uit onderneming van zijn ouder geniet. In dat geval geldt de fictieve dienstbetrekking voor de loonheffingen namelijk niet.

Echt

niet meteen vanaf het begin

Als een meewerkend kind onder dezelfde arbeidsvoorwaarden werkt als de overige werknemers in de onderneming van zijn ouder(s), is er sprake van een echte dienstbetrekking. Het meewerkende kind is dan ook verzekerd voor de werknemersverzekeringen en u moet de reguliere regels voor de loonheffingen toepassen.

gedurende de looptijd

Een meewerkend kind hoeft natuurlijk niet per se al meteen vanaf het begin in echte dienstbetrekking te zijn bij uw organisatie. Het kan zijn dat het kind in fictieve dienstbetrekking start, maar op een later moment wel onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als de overige werknemers bij uw organisatie gaat werken. Er ontstaat dan gedurende de looptijd van het dienstverband van het meewerkende kind een echte dienstbetrekking.

Let op dat een overgang van een fictieve naar een echte dienstbetrekking een verandering van de verzekerings­situatie voor het meewerkende kind inhoudt en er een nieuwe inkomstenverhouding ontstaat. Deze wijziging moet u juist in de loonaangifte verwerken.