U bent hier

12.2 De regeling

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juni 2021

alleen loonbelasting

Onder de artiesten- en beroepssportersregeling houdt u geen premie volksverzekeringen in over de gage en berekent u geen inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. U houdt alleen loonbelasting in. Voor een artiest die in Nederland woont, zijn ook premies werknemersverzekeringen verschuldigd voor de WW en WIA/WAO.

Vrijgesteld

vrijgesteld

U berekent de loonbelasting en eventuele premies werknemersverzekeringen over de brutogage van de artiest of beroepssporter. Sommige vergoedingen en verstrekkingen kunt u buiten die gage houden omdat ze zijn vrijgesteld:

  • vergoedingen en verstrekkingen van consumpties en maaltijden vooraf, tijdens of direct na het evenement;
  • reis- en verblijfskosten (bij een vergoeding moet u de originele betalings- en vervoerbewijzen ontvangen);
  • bepaalde aanspraken.

Let op dat u bij toepassing van de artiesten- en beroepssportersregeling geen gebruik kunt maken van de werkkostenregeling, om bijvoorbeeld andere vergoedingen en verstrekkingen in onbelast loon om te zetten.

Aftrek

vergoedingsbeschikking

kleinevergoedingsregeling

Voor de berekening van loonbelasting en eventuele premies werknemersverzekeringen mag u een bedrag van de brutogage aftrekken voor gemaakte kosten. De artiest of beroepssporter heeft hierbij de keuze uit één van twee regelingen:

  • De artiest of beroepssporter kan – of u of de leider van het gezelschap namens hem – een kostenvergoedingsbeschikking bij de Belastingdienst aanvragen als hij meer dan € 163 aan kosten maakt per optreden, zoals aan afschrijvingskosten van muziekinstrumenten of sportartikelen en managementfee. De fiscus baseert het bedrag in de beschikking dat u als kostenvergoeding van de gage mag aftrekken op de begroting van de artiest of beroepssporter. U moet een kopie van de kostenvergoedingsbeschikking bij uw administratie bewaren.
  • Via de kleinevergoedingsregeling mag u maximaal € 163 per evenement aftrekken. Hiervoor is dus geen kostenvergoedingsbeschikking nodig. Toepassing van deze regeling kan alleen op verzoek van de artiest of beroepssporter gebeuren. Dit verzoek moet hij in de gageverklaring opnemen, inclusief het betreffende bedrag.

loonstaat aanleggen

Als er na de kostenaftrek geen positief saldo overblijft, berekent u over de gage geen loonbelasting en eventuele premies werknemersverzekeringen. In het geval van de kostenvergoedingsbeschikking moet u dan wel gewoon een loonstaat aanleggen voor de artiest of beroepssporter. Bij toepassing van de kleinevergoedingsregeling hoeft dat dan niet.

extra aandachtspunten

Voor gezelschappen heeft u bij beide regelingen overigens met extra aandachtspunten te maken, ook rond de aangifte loonheffingen.

Wijs de artiest of beroepssporter erop dat hij in zijn aangifte inkomstenbelasting de werkelijke kosten moet opgeven. De kostenvergoedingsbeschikking en kleinevergoedingsregeling gelden namelijk alleen bij de loonheffingen.

Verklaring

doorspelen

Iemand anders kan de inhoudingsplicht voor de artiest of beroepssporter van uw onderneming overnemen via een inhoudingsplichtigenverklaring. Hij kan deze verplichting ook doorspelen aan iemand anders met een inhoudingsplichtigenverklaring. Om uw aangifteverplichting voor de artiest of beroepssporter naar de persoon van de inhoudingsplichtigenverklaring over te dragen, moet u een kopie van de verklaring bij uw administratie bewaren.