12.1 Voorwaarden
als aangifte moet doen
De artiesten- en beroepssportersregeling is alleen van toepassing als uw onderneming als opdrachtgever aangifte loonheffingen moet doen voor de artiest of beroepssporter.
Als de artiest of beroepssporter bij uw onderneming in dienst is, kwalificeert hij als reguliere werknemer. In dat geval geldt de artiesten- en beroepssportersregeling niet.
Opdrachtgever
voor publiek
Uw organisatie kwalificeert als opdrachtgever als u de artiest laat optreden voor publiek en daarvoor een gage betaalt. In het geval van een beroepssporter kwalificeert uw organisatie als opdrachtgever als u hem laat sporten en hem daarvoor startgeld, prijzengeld of een andere gage geeft.
Aangifte
avond, dag of langer
U moet loonaangifte doen als uw onderneming één van de volgende personen tegen vergoeding inhuurt voor een avond, dag of langere periode (hooguit zo’n drie maanden):
- een artiest die in Nederland woont;
- sommige artiesten of beroepssporters die in het buitenland wonen;
- een artiestengezelschap waarvan meer dan 30% van de leden in Nederland woont;
- sommige buitenlandse artiestengezelschappen of sportteams waarvan 70% of meer van de leden in het buitenland woont.
langer dan drie maanden
Betreft het inhuren een periode van langer dan ongeveer drie maanden, dan geldt de artiesten- en beroepssportersregeling niet. U doet dan alleen aangifte als de artiest of beroepssporter bij u in dienst is.
ook premies
Is er sprake van een fictieve dienstbetrekking vanwege opting-in (zie ook hoofdstuk 10), dan moet u loonaangifte doen. Voor artiesten zijn in zo’n geval ook premies werknemersverzekeringen verschuldigd. Dat is niet het geval voor een beroepssporter die kiest voor pseudowerknemerschap.
Gaat het om een particulier die de artiest of beroepssporter inhuurt – denk aan de werkgever die iemand inhuurt voor zijn bruiloft – dan geldt de artiesten- en beroepssportersregeling niet en hoeft hij geen aangifte te doen.