U bent hier

4.3 Ketenaansprakelijkheid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juni 2021

in een keten

Het kan natuurlijk ook zijn dat uw onderneming niet de rol van opdrachtgever maar van (hoofd)aannemer of onderaannemer in een keten heeft. Als u gebruikmaakt van onderaannemers om een bepaald werk te realiseren, kunt u te maken krijgen met de ketenaansprakelijkheid.

niet eens

Op grond van de ketenaansprakelijkheid kan de Belastingdienst uw organisatie aansprakelijk stellen voor de loonheffingen (en BTW) die de door u ingeschakelde onderaannemer – en elke onderaannemer daarna in de keten – niet heeft afgedragen. Bent u het niet eens met die aansprakelijkstelling, dan heeft u zes weken na dagtekening van de betreffende beschikking de tijd om er schriftelijk bezwaar tegen aan te tekenen bij de Belastingdienst.

Voorkomen

goede partijen

Verklaring betalingsgedrag

Om ketenaansprakelijkheid te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u met goede partijen in zee gaat. Vraag de onderaannemer bijvoorbeeld om een recente en originele Verklaring betalingsgedrag (zie ook paragraaf 3.2).

Overigens geldt dat als het aan geen enkele (onder)aannemer in de keten te wijten valt dat de loonheffingen (en BTW) niet zijn betaald, u een beroep kunt doen op de disculpatieregeling. Bijvoorbeeld bij een plotseling verslechterde economische situatie of bij uitzonderlijk slechte weersomstandigheden.

Beperking

bedrag storten op g-rekening

U heeft ook de mogelijkheid om het risico van aansprakelijkstelling op grond van de ketenaansprakelijkheid te beperken door het bedrag van de factuur van de ingeschakelde onderaannemer dat is bestemd voor de loonheffingen (en BTW) te storten op zijn g-rekening (zie ook paragraaf 3.2).

Andere vorm van ketenaansprakelijkheid

voor loon

voorkomen

In een keten van hoofdopdrachtgever, opdrachtnemers of (onder)aannemers en uitvoerende werknemers, kunt u niet alleen te maken krijgen met ketenaansprakelijkheid voor de loonheffingen (en BTW), maar ook met ketenaansprakelijkheid voor loon. De werknemers in de keten kunnen uw organisatie als schakel boven hun werkgever onder bepaalde regels aansprakelijk stellen voor eventueel achterstallig loon. Hierbij gaat het zowel om loon dat op grond van de collectieve of individuele arbeidsovereenkomst te weinig is betaald als op grond van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.

Deze aansprakelijkheid is te voorkomen door voor een rechter aannemelijk te kunnen maken dat uw organisatie niets is te verwijten. Voor die niet-verwijtbaarheid kunt u bijvoorbeeld zorgen door voldoende inzet vooraf en achteraf ter voorkoming of oplossing van achterstallig loon.