U bent hier

8.3 Directeur-grootaandeelhouder

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juni 2021

uitgangspunt

Een speciale variant van een aanmerkelijkbelanghouder is de directeur-grootaandeelhouder (dga): de directeur van een nv of bv met een groot deel van de aandelen in bezit. Het uitgangspunt is dat hij als bestuurder van de vennootschap verplicht verzekerd is voor de werknemersverzekeringen, tenzij de Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder hem als dga kwalificeert. Dat is meestal het geval.

Loonheffingen

Een dga is voor wat betreft de loonbelasting/premie volksverzekeringen en Zorgverzekeringswet (ZVW) in fictieve dienstbetrekking bij zijn eigen vennootschap.

meestal niet

over eigen ontslag beslissen

gelijk aantal stemmen

Een dga kan verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen, maar is dat meestal niet, omdat de gezagsverhouding ontbreekt door de zeggenschap die hij heeft dankzij het aandelenbezit. Dat is het geval bij de statutair bestuurder die direct of indirect aandelen in de vennootschap bezit en die – eventueel samen met zijn echtgenoot of bepaalde andere familieleden – op grond van de statuten of vanwege het aandelenbezit over zijn eigen ontslag kan beslissen en niet tegen zijn wil in ontslagen kan worden. Hetzelfde geldt als alle bestuurders die samen de aandelen van de onderneming bezitten een (bijna) gelijk aantal stemmen kunnen uitbrengen. Zo’n dga is niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen waardoor uw onderneming geen premies werknemersverzekeringen voor hem is verschuldigd.

Let op dat uw onderneming voor een directeur-grootaandeelhouder die niet verzekerd is voor de werknemersverzekeringen geen werkgeversheffing ZVW is verschuldigd. U moet dan de bijdrage ZVW van 5,75% inhouden.

Doorbetaaldloonregeling

hoofdwerkgever

loon moeten afstaan

Een directeur-grootaandeelhouder kan onder voorwaarden gebruikmaken van de doorbetaaldloonregeling. Deze regeling bepaalt wie de hoofdwerkgever is en de loonbetalingen doet en dus wie loonheffingen moet inhouden en afdragen en betalen namens alle andere ondernemingen waar de dga werkt. Dat speelt in de situatie dat de dga voor zijn dienstbetrekking bij een werkgever (de hoofdwerkgever) ook in dienst is bij een andere werkgever. Bijvoorbeeld in het geval dat de dga via een eigen houdstermaatschappij werkt in een werkmaatschappij. Vaak zal de dga in zo’n situatie namelijk het loon van die andere werkgever moeten afstaan aan de hoofdwerkgever.

vooraf melden

Onder de volgende voorwaarden hoeft die andere werkgever – de doorbetaler – dan geen loonheffingen te berekenen:

  • De werknemer is voor zijn dienstbetrekking bij de hoofdwerkgever ook in dienst bij de doorbetaler.
  • De werknemer woont in Nederland. Zo niet, dan moet Nederland heffingsbevoegd zijn om loonheffingen in te houden op het doorbetaalde loon.
  • De hoofdwerkgever is gevestigd in Nederland of woont er.
  • De doorbetaler betaalt het loon en de bijbehorende vergoedingen rechtstreeks aan de hoofdwerkgever.
  • De doorbetaler geeft geen verstrekkingen aan de werknemer zonder dit vooraf aan de hoofdwerkgever te melden.

niet verzekerd

alleen voor de loonheffing

De doorbetaaldloonregeling is ook toe te passen als de dga bij de hoofdwerkgever niet verzekerd is voor de werknemersverzekeringen. Is hij bij de doorbetaler verzekerd voor de werknemersverzekeringen en niet bij de hoofdwerkgever, dan moet de doorbetaler aangifte doen van het premieloon en de premies werknemersverzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat de dga die via een eigen houdstermaatschappij in een werkmaatschappij werkt, daar is verzekerd voor de werknemersverzekeringen. De doorbetaaldloonregeling geldt in zo’n situatie dus alleen voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen (loonheffing) en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW). De hoofdwerkgever moet dan de loonheffing en bijdrage ZVW bij de dga inhouden en afdragen.

Meestal beslist fiscus over toepassing regeling

samen vragen

dan zonder toestemming

De hoofdwerkgever, doorbetaler en werknemer moeten samen aan de Belastingdienst vragen of aan de voorwaarden voor de doorbetaaldloonregeling wordt voldaan. U ontvangt het antwoord van de fiscus via een voor bezwaar vatbare beschikking. Pas na een positieve beslissing op dat verzoek mag de doorbetaler stoppen met het berekenen van loonheffingen. Dit is overigens anders bij een werknemer met een aanmerkelijk belang in zowel de doorbetaler als hoofdwerkgever. Dan is toepassing van de regeling zonder toestemming van de fiscus mogelijk.

Loonaangifte

andere regels

Voor de dga vermeldt u in de aangifte loonheffingen meestal Code soort inkomstenverhouding (Inkomenscode) 17: Loon of salaris directeur-grootaandeelhouder van een nv/bv, niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

invullen met 0

Bij zulke inkomstenverhoudingen gelden soms andere regels rond de loonaangifte. Zo kunt u bij wijze van uitzondering de aangifte al doen voordat het aangiftetijdvak is begonnen, in de situatie dat er geen ander personeel in dienst is dat is verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Verder hoeft u de rubriek Code incidentele inkomstenvermindering niet in te vullen voor de dga en mag u de volgende verplicht in te vullen rubrieken invullen met 0 in plaats van het werkelijke bedrag of aantal:

  • verstrekte aanvulling op uitkering werknemersverzekering;
  • opgebouwd recht vakantiebijslag;
  • vakantiebijslag;
  • opgebouwd recht extra periode salaris;
  • extra periode salaris.

nulaangifte

En bij de directeur-grootaandeelhouder met een jaarloon kunt u te maken krijgen met een nulaangifte voor de aangiftetijdvakken waarin u hem geen loon uitbetaalt.