U bent hier

2.4 Eindejaarsuitkering

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2015

geen wettelijk recht

Een eindejaarsuitkering moet u ook tot het belaste loon in geld rekenen. Er bestaat geen wettelijk recht op een eindejaarsuitkering, maar uw werknemers kunnen er aanspraak op maken als dit is vastgelegd in hun individuele of collectieve arbeidsovereenkomst.

U betaalt deze uitkering in principe samen met het laatste reguliere salaris van het jaar uit. Als de werknemer echter in de loop van het jaar uit dienst treedt, moet u misschien bij zijn eindafrekening ook het recht op een eindejaarsuitkering meenemen.

Afspraken

Het hangt van de gemaakte afspraken af welke werknemers de eindejaarsuitkering daadwerkelijk krijgen. Zo kan er als voorwaarde voor het recht op de uitkering gelden dat een werknemer een bepaalde periode of op een bepaalde datum in dienst (geweest) is.

De hoogte van de uitkering ligt echter van tevoren al vast en is bijvoorbeeld niet afhankelijk van de resultaten van de onderneming. De met de werknemers gemaakte afspraken kunnen wel van invloed zijn op de hoogte van de eindejaarsuitkering. Zo kan een werknemer bijvoorbeeld slechts recht hebben op een bedrag naar rato van het aantal gewerkte maanden.

Een eindejaarsuitkering is meestal een bepaald percentage van het brutojaarloon. Als de uitkering gelijk is aan een volledig extra maandloon, is er sprake van een dertiende maand.