2.3 Derdenbetaling
Het kan voorkomen dat de werknemers van uw onderneming een beloning in geld ontvangen van anderen dan u als werkgever. Dit is bijvoorbeeld bij fooien voor horecapersoneel het geval.
Beloningen van derden moet u als loon voor de loonheffingen verwerken op voorwaarde dat u daar bij de vaststelling van de hoogte van het salaris al rekening mee heeft gehouden. Beloningen van derden waarmee u nog geen rekening heeft gehouden, laat u buiten de loonheffingen.
minder loon
hoger bedrag
Voor werknemers in de horeca geldt een speciale regel. Als zij minder loon ontvangen dan waarop zij recht hebben volgens bijvoorbeeld een cao, wordt ervan uitgegaan dat het verschil wordt aangevuld met fooien. U moet de loonheffingen in dat geval berekenen over het loon waarop het horecapersoneel feitelijk recht zou hebben. Als u en het horecapersoneel de fooien op een hoger bedrag inschatten, moet u de loonheffingen berekenen over het hogere (totaal)bedrag.
De werknemer moet de beloningen van derden in zijn aangifte inkomstenbelasting opgeven. Hij kan hiervan het bedrag aan beloningen van derden aftrekken waarmee bij de vaststelling van het salaris al rekening is gehouden en waarover u dus al loonheffingen heeft berekend.