2. Loon in geld
Tegenwoordig worden werknemers steeds vaker in natura beloond. En ook al is een fiets of auto van de zaak natuurlijk mooi meegenomen, de werknemers kunnen hiermee niet de lasten voor hun levensonderhoud betalen. Daarom hebben werknemers altijd recht op een (minimum)loon in geld. Maar ook de beloning in geld kan in vele vormen plaatsvinden. Elke vorm van loon in geld kent zo zijn eigen aandachtspunten.
Alles wat u de werknemers op grond van de dienstbetrekking in geld uitbetaalt, vormt loon, ongeacht de naam ervan (enkele uitzonderingen daargelaten, zie paragraaf 1.1).
belast loon
ten laste van vrije ruimte
De diverse mogelijke vormen van zulk loon in geld die hierna aan bod komen, gelden als belast loon. Alle behandelde loonvormen – op het reguliere (basis)salaris uit paragraaf 2.1 na – kunt u echter in principe omzetten in voor de werknemer onbelast loon door het als eindheffingsloon aan te wijzen. Hierdoor is administratie ervan op werknemersniveau niet langer nodig.
Gebruikelijk
Voorwaarde bij het ten laste van de vrije ruimte brengen van loon, is dat dit niet ongebruikelijk is (zie ook hoofdstuk 3). De Belastingdienst heeft aangegeven dat vergoedingen (en verstrekkingen) van maximaal € 2.400 per werknemer per jaar in elk geval als gebruikelijk gelden. Dat betekent dat bijvoorbeeld een bonus van genoemd bedrag zonder meer ten laste van de vrije ruimte mag komen.
aangescherpt
Let op dat deze gebruikelijkheidstoets per 1 januari 2016 waarschijnlijk wordt aangescherpt van de gebruikelijkheid van de vergoeding of verstrekking op zich, naar de gebruikelijkheid van het aanwijzen ervan als eindheffingsloon.
Naast de als gebruikelijk aangemerkte algemene kostenvergoeding van € 2.400 kunt u bovendien nog specifieke gebruikelijke vergoedingen (en verstrekkingen) als eindheffingsloon in de vrije ruimte onderbrengen.