U bent hier

2.1 Sluiten arbeidsovereenkomst

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: mei 2022

mondeling

dwingend

Het sluiten van een arbeidsovereenkomst hoeft u niet per se schriftelijk te doen. Een mondelinge afspraak kan ook, al is dit niet aan te bevelen. Dit betekent dat als u iemand een bepaalde periode laat werken, zonder dat er iets op papier staat, er sprake kan zijn van een arbeidsovereenkomst. Een arbeidsovereenkomst is van dwingend recht: partijen mogen niet van deze wettelijke regels afwijken. Er is een arbeidsovereenkomst zodra een bepaalde situatie voldoet aan de drie vereisten waarover u in hoofdstuk 1 heeft gelezen:

  • De werknemer is verplicht arbeid persoonlijk te verrichten.
  • De werkgever is verplicht loon te betalen aan de werknemer.
  • Er is sprake van een gezagsverhouding.

schriftelijk

Sommige bedingen moet u wél schriftelijk aangaan met de werknemer, zoals een proeftijdbeding, concurrentiebeding, boetebeding en eenzijdig wijzigingsbeding.

Bepaalde zaken moet u schriftelijk bevestigen

bevestigen

Het feit dat de arbeidsovereenkomst mondeling tot stand kan komen, wil niet zeggen dat u geen verplichtingen heeft om bepaalde zaken schriftelijk aan de werknemer te bevestigen. In artikel 7:655 BW is een lange opsomming van zaken opgenomen die u schriftelijk aan de werknemer moet bevestigen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de functie van de werknemer, het tijdstip van indiensttreding, het loon en de termijn van uitbetaling en de gebruikelijke arbeidsduur per dag of per week. Kijk eens in dit artikel om te controleren of u aan deze verplichting heeft voldaan.