U bent hier

Onderneming & Personeel
Ziekte6. Geschil over re-integratie6.3 Mediation

6.3 Mediation

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2018

oplossing

Als de re-integratie vastloopt of dreigt vast te lopen omdat uw organisatie en de zieke werknemer lijnrecht tegenover elkaar staan, kan bemiddeling (mediation) een oplossing zijn. Hierbij probeert een onafhankelijke derde uw organisatie en de werknemer weer bij elkaar te brengen en tot een succesvolle voortzetting van het re-integratietraject te komen.

Bij mediation blijft de werkgever samen met de werknemer verantwoordelijk voor het eindresultaat. De taak van de bemiddelaar is slechts het scheppen van een vertrouwelijke en neutrale sfeer die nodig is om te kunnen praten en tot goede afspraken en oplossingen te komen.

Bemiddelaar

interne mediator

externe mediator

Voor mediation kan zowel een interne als externe bemiddelaar worden ingezet. Beide mogelijkheden hebben zo hun voor- en nadelen:

  • interne mediator: het voordeel is dat hij direct beschikbaar is, uw organisatie goed kent en de situatie daardoor mogelijk beter kan inschatten, maar het nadeel kan zijn dat hij er té dicht op zit zodat het bewaren van afstand lastig is en hij mogelijk zelf betrokken raakt bij het conflict;
  • externe mediator: het voordeel is dat het gegarandeerd een neutrale partij is waardoor hij mogelijk sneller door beide partijen wordt geaccepteerd, en een specialist met veel kennis van zaken rond conflictbemiddeling, maar het nadeel is dat hij meestal een stuk duurder is dan een interne mediator en het voor beide partijen lastiger kan zijn om hem in vertrouwen te nemen omdat het een vreemde voor hen is.

Kandidaten

arboprofessional

neutraal

Voor de rol van interne bemiddelaar is de arboprofessional van uw organisatie uiteraard een goede kandidaat. Hij kent het verzuimbeleid en de verzuimgeschiedenis van de werknemer en weet wat er in uw organisatie speelt. De arboprofessional moet voor deze rol wel bereid (en in staat) zijn om neutraal te bemiddelen.

Wordt gekozen voor een externe bemiddelaar dan kan de werkgever terecht op de website van de Mediatorsfederatie Nederland: mfnregister.nl. Hier zijn mediators te vinden die aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen.

Bereidheid

geen verplichting

Het inzetten van bemiddeling als de re-integratie vastloopt is geen verplichting. Als uw organisatie dit voorstelt, hoeft de zieke werknemer er dan ook niet aan mee te werken. Maar aangezien hij zelf ook verantwoordelijk is voor zijn re-integratie, zal de werknemer een kans tot bemiddeling uiteraard niet zomaar (kunnen) weigeren.

ervoor openstaan

Het is bij mediation in elk geval van belang dat beide partijen ervoor openstaan. Als de bereidheid om tot een oplossing te komen niet aanwezig is, heeft bemiddeling uiteraard weinig kans van slagen.

vertrouwelijk

Verder is het niet de bedoeling dat de werkgever en werknemer – zonder instemming van beide partijen – na afloop van de mediation details over de gesprekken openbaar maken, om de vertrouwelijke sfeer waarin de bemiddeling plaatsvindt niet te schaden.