U bent hier

Onderneming & Personeel
Ziekte3. No-riskpolis3.5 In de praktijk

3.5 In de praktijk

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2018

verplichting blijft in stand

Ook als de no-riskpolis van toepassing is en UWV uw organisatie dus ter (gedeeltelijke) compensatie een ZW-uitkering voor de zieke werknemer betaalt, blijft de verplichting tot doorbetalen van zijn loon gewoon in stand. Dat betekent dat uw organisatie tijdens de periode van maximaal 104 weken het loon van de zieke werknemer moet doorbetalen (zie hoofdstuk 2), maar daar dan wel de voor hem van UWV ontvangen ZW-uitkering mee kan verrekenen.

Melden

Als uw werknemer die onder de no-riskpolis valt ziek wordt, moet uw organisatie hem ziek melden bij UWV en zo een Ziektewetuitkering voor hem aanvragen.

online

De ziekmelding voor de werknemer kan online gebeuren via de Verzuimmelder op het werkgeversportaal van UWV – waarvoor uw organisatie een account nodig heeft – of door gebruik van Digipoort waardoor uw eigen loonadministratie aan de database van UWV is gekoppeld.

Uw organisatie moet de ziekte van een werknemer die onder de no-riskpolis valt binnen zes weken nadat hij ziek is geworden doorgeven aan UWV. Gebeurt dit te laat, dan kan UWV een boete opleggen van € 455.

Hersteld

doorgeven

Is de werknemer die onder de no-riskpolis valt weer beter, dan moet de werkgever dit uiteraard ook doorgeven aan UWV zodat de ZW-uitkering wordt stopgezet. Uw organisatie moet die hersteldmelding doen binnen twee dagen nadat de werknemer zich beter heeft gemeld.

tegelijkertijd

Als de ziekmelding op moment van herstel van de werknemer nog niet is gedaan – omdat de termijn van zes weken na ziekmelding nog niet is verstreken – doet de werkgever de ziek- en hersteldmelding tegelijkertijd.

Re-integratie

geen gevolgen

Het feit dat uw organisatie vanwege de no-riskpolis (deels) wordt gecompenseerd voor de loonkosten van de zieke werknemer gedurende de loondoorbetalingsperiode, heeft geen gevolgen voor uw re-integratieverplichtingen. Uw organisatie is en blijft dus gedurende de periode van 104 weken verantwoordelijk voor zijn re-integratie. UWV neemt de re-integratieverplichting in deze situatie niet van de werkgever over.

Geen samenloop met loonkostensubsidie

gemeente

geen actie

Het kan zijn dat uw organisatie een loonkostensubsidie voor een werknemer ontvangt van de gemeente. Dit gaat niet samen met een Ziektewetuitkering op grond van de no-riskpolis voor diezelfde werknemer. Als deze werknemer ziek wordt waardoor uw organisatie voor hem een ZW-uitkering van UWV ontvangt, geeft UWV dit dan ook aan de gemeente door. De gemeente zet de loonkostensubsidie vervolgens (tijdelijk) stop. Uw organisatie hoeft hier verder zelf geen actie voor te ondernemen.