U bent hier

Onderneming & Personeel
Ziekte12. Arbeidsongevallen12.1 Definiëring

12.1 Definiëring

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2018

plotselinge gebeurtenis

werkgever is aansprakelijk

Een arbeidsongeval is een ongewilde, plotselinge gebeurtenis op de werkplek of tijdens werktijd die onmiddellijk leidt tot schade aan de gezondheid van de werknemer, waarvan ziekteverzuim of overlijden het gevolg is. Ook bij een vermoeden van blijvend lichamelijk of geestelijk letsel is er sprake van een arbeidsongeval. Bij een arbeidsongeval is de werkgever hiervoor in principe aansprakelijk (zie hoofdstuk 13).

Werkzaamheden

geen arbeidsongeval

verschillende factoren

Het kan bij een arbeidsongeval dus gaan om een ongeval in een bedrijf, instelling, op een (tijdelijke of mobiele) locatie of bij het werken aan de weg, zolang het ongeval maar gebeurt bij of als gevolg van de werkzaamheden. Er is (meestal) geen sprake van een arbeidsongeval als het letsel ontstaat tijdens woon-werkverkeer.

Kwetsbaar

Een arbeidsongeval kan het gevolg zijn van verschillende factoren en bovendien is het risico erop in elke organisatie uiteraard anders. De specifieke risico’s voor uw organisatie staan als het goed is opgenomen in de opgestelde RI&E (zie paragraaf 9.1).

vooral in bouw en metaal

Sommige werknemers of bedrijfssectoren blijken echter kwetsbaarder te zijn voor arbeidsongevallen. Volgens Inspectie SZW – de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – vinden arbeidsongevallen vooral plaats onder uitzendkrachten, werknemers van vijftien tot 24 jaar – en dan met name bij jongens – en werknemers vanaf 55 jaar. Verder komen arbeidsongevallen vooral voor in de sectoren bouw en metaalindustrie, met name bij jongeren.

Werkgevers kunnen zelf controleren hoe arbeidsongevallen in hun specifieke organisatie zijn te voorkomen via de website https://voorkomongevallen.zelfinspectie.nl.