U bent hier

Onderneming & Personeel
Ziekte11. Privacy bij ziekte11.2 Bedrijfsarts of arbodienst

11.2 Bedrijfsarts of arbodienst

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2018

verwerkt veel informatie

De bedrijfsarts of arbodienst verwerkt natuurlijk veel informatie over de gezondheid van werknemers, zoals de aard en oorzaak van de ziekte, de voortgang van de behandeling en de (privé)omstandigheden die van invloed zijn op zijn re-integratie. Hierbij heeft die partij medisch beroepsgeheim.

De bedrijfsarts of arbodienst is bevoegd om medische gegevens van de zieke werknemer op te vragen bij zijn huisarts of behandelend specialist als dat nodig is voor de verzuimbegeleiding én als de werknemer hiervoor een machtiging heeft gegeven.

niet naar buiten gebracht

Vanwege het medisch beroepsgeheim mag de informatie die de zieke werknemer met de bedrijfsarts of arbodienst deelt of die tijdens het re-integratietraject ontstaat, niet naar buiten worden gebracht. Slechts met toestemming van de werknemer mogen de gegevens van de zieke werknemer met andere partijen worden gedeeld, maar hiermee moet zeer terughoudend worden omgegaan!

De werknemer moet bij het geven van toestemming voor het delen van zijn gegevens met uw organisatie de gevolgen daarvan kunnen overzien. De werkgever moet kunnen aantonen dat dit het geval is geweest.

Wel doorgeven

zonder toestemming

werkzaamheden

adviezen

Als de werknemer contact heeft met de bedrijfsarts of arbodienst in het kader van de re-integratie, mogen bepaalde gegevens ook zonder zijn toestemming worden doorgespeeld aan uw organisatie. De werkgever mag deze ontvangen gegevens ook vastleggen. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie om te bepalen of de werkgever het loon van de werknemer moet doorbetalen of om informatie die noodzakelijk is voor de re-integratie, zoals:

  • de verwachte duur van het ziekteverzuim;
  • de werkzaamheden die de zieke werknemer nog wel of niet meer kan uitvoeren (maar niet wat de oorzaak hiervan is), dus wat zijn functionele beperkingen en restmogelijkheden zijn en de gevolgen voor het werk dat de werknemer nog kan doen;
  • de mate van arbeidsongeschiktheid;
  • eventuele adviezen over werk- of werkplekaanpassingen, werkvoorzieningen of interventies die de werkgever voor de re-integratie moet regelen.

Niet doorgeven

niet nodig

eigen waarnemingen

De bedrijfsarts of arbodienst mag dus geen informatie over de zieke werknemer doorgeven die uw organisatie niet nodig heeft voor het vervullen van de taken. Voorbeelden van zulke gegevens die onder het medisch beroepsgeheim vallen, zijn:

  • diagnoses, de naam van de ziekte, specifieke klachten of pijnaanduidingen;
  • eigen (subjectieve) waarnemingen over zowel de geestelijke als lichamelijke gemoedstoestand van de werknemer;
  • gegevens over therapieën, afspraken met artsen, fysiotherapeuten, psychologen, psychiaters et cetera;
  • overige situationele problemen, zoals binnen de relatie of uit het verleden;
  • verhuizing, scheiding of overlijden van de partner.

onbedoeld in handen

Er moet dus ook worden voorkomen dat de werkgever onbedoeld medische gegevens in handen krijgt via de voor re-integratie verplichte documenten. Daarom mag de bedrijfsarts of arbodienst geen medische gegevens opnemen in bijvoorbeeld de probleemanalyse (zie paragraaf 4.2) of het actueel oordeel (zie paragraaf 5.2), maar moeten hiervoor aparte formulieren worden gebruikt.

Ook UWV heeft uiteraard informatie over de zieke werknemer nodig om bepaalde taken te kunnen uitvoeren. Rond de gezondheid van de werknemer mag de bedrijfsarts of arbodienst alleen de strikt noodzakelijke gegevens aan UWV verstrekken.