U bent hier

Onderneming & Personeel
Werkkostenregeling7. Nihilwaarderingen7.2 De nihilwaarderingen

7.2 De nihilwaarderingen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2019

Er zijn diverse zaken waarvoor nihilwaarderingen gelden; deze zijn meestal verbonden met het gebruik of verbruik ervan door de werknemers op de werkplek.

7.2.1 Bedrijfsfitness

werkplek­voorziening

op de werkplek gedragen

De terbeschikkingstelling van bedrijfsfitness op de werkplek mag u op nihil waarderen, omdat er sprake is van een zogeheten werkplekvoorziening. Denk hierbij aan de situatie dat de werkgever een fitnessruimte op de werkplek heeft en deze ruimte – eventueel inclusief begeleiding – ter beschikking stelt aan de werknemers.

De nihilwaardering is alleen van toepassing voor ‘fiscale fitness’, zijnde conditie- en krachttraining, en niet voor andere zaken zoals zonnebankfaciliteiten of andere sporten.

Loon

Een vergoeding voor of verstrekking van fitness buiten de werkplek moet u als loon van de werknemer of als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte verwerken. Dit geldt ook voor de door uw organisatie vergoede, verstrekte of ter beschikking gestelde zaken die buiten het fiscale begrip ‘fitness’ vallen.

meer dan alleen fitness

Gebruik van de vrije ruimte maakt dat u de werknemer meer dan alleen fiscale fitness onbelast kunt vergoeden, bijvoorbeeld ook een door hem uitgekozen sportschool of zijn sportclub. Dit is mogelijk onder voorwaarde dat u die vergoeding als eindheffingsloon aanwijst en het niet ongebruikelijk is om dat te doen.

7.2.2 Consumpties

geen deel van een maaltijd

Voor de verstrekking van consumpties op de werkplek geldt een nihilwaardering, zolang de consumpties geen deel uitmaken van een maaltijd. Bij op de werkplek aan werknemers verstrekte consumpties gaat het om zaken als koffie, thee, sap, fruit, gebak, soep, snacks of andere tussendoortjes van weinig waarde.

Een vergoeding voor zulke consumpties vormt loon voor de werknemer, of desgewenst eindheffingsloon dat u ten laste van de vrije ruimte brengt (als dat niet ongebruikelijk is).

De consumpties hoeven voor nihilwaardering ervan niet onder werktijd aan de werknemers te worden verstrekt, zolang de verstrekking maar op de werkplek plaatsvindt.

Maaltijd

gerichte vrijstelling

Als de vergoede of verstrekte consumpties – samen met andere consumpties – wel deel uitmaken van een maaltijd, geldt daar onder voorwaarden een gerichte vrijstelling voor (zie paragraaf 4.2.5). Is dat niet het geval, dan moet u de werkelijke kosten van de maaltijd of het normbedrag van € 3,35 als loon voor de werknemer of als eindheffingsloon verwerken (zie paragraaf 6.3.3).

7.2.3 Huisvesting en inwoning

bijbehorende verstrekking

De terbeschikkingstelling van huisvesting op de werkplek ter behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking mag u op € 0 waarderen. Als de nihilwaardering geldt, is ook de bijbehorende verstrekking van bewassing, energie en water onbelast.

Voorwaarden

redelijkerwijs

Voor toepassing van de nihilwaardering gelden wel twee voorwaarden:

  • De werknemer woont niet op de werkplek maar ergens anders.
  • De werknemer móét door de reisafstand of de situatie redelijkerwijs wel gebruikmaken van de huisvesting.

Dat laatste is bijvoorbeeld het geval bij een brandweerman die op de brandweerkazerne slaapt of een matroos die aan boord van een schip woont.

Geldt de nihilwaardering niet omdat niet aan de voorwaarden is voldaan, dan moet u voor huisvesting op de werkplek een normbedrag toepassen (zie paragraaf 6.3.1) en als het een (dienst)woning betreft de huurwaarde in het economisch verkeer (zie paragraaf 6.3.4).

7.2.4 Ov- en voordeelabonnement

bij reizen voor het werk

Voor de terbeschikkingstelling van ov-abonnementen en voordeelabonnementen aan werknemers geldt een nihilwaardering. Hierbij geldt de voorwaarde dat de werknemer het abonnement (ook) gebruikt bij reizen voor het werk. Bij een voordeelabonnement geldt als extra voorwaarde dat het maximaal recht geeft op een korting van 50% op de standaardtarieven.

Onbelaste vergoeding of verstrekking van ov-abonnementen en voordeelabonnementen aan werknemers is ook mogelijk. Daarvoor geldt dan echter geen nihilwaardering, maar een gerichte vrijstelling (zie paragraaf 4.2.9).

Zakelijk

minstens 10% van werkdagen

minstens twee per maand

Dat de werknemer een ter beschikking gesteld ov-abonnement (ook) voor zakelijke reizen gebruikt, is het geval als hij het abonnement normaal gesproken minstens 10% van zijn werkdagen in het loontijdvak gebruikt voor zakelijke reizen. Hierbij kunnen normale perioden van afwezigheid van de werknemer – zoals korte perioden van verlof of ziekte – buiten beschouwing blijven.

Als het om een maandabonnement gaat, moet de werknemer voor de nihilwaardering ervan minstens twee zakelijke reizen per maand met het abonnement maken. Bij een jaarabonnement moet u zelf een inschatting maken of de werknemer het abonnement op jaarbasis voldoende zakelijk gebruikt.

Gevolgen van gewijzigde omstandigheden

abonnement houden

Het kan zijn dat de werknemer het ov-abonnement of voordeelabonnement niet (langer) voor reizen voor het werk gebruikt, bijvoorbeeld omdat hij een auto van de zaak ter beschikking krijgt. Als hij het abonnement mag houden zónder dat dit al is ingegaan, moet u de factuurwaarde ervan als loon voor de werknemer of als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte verwerken.

diverse locaties

Gaat het om een ov-abonnement dat wel al is ingegaan, dan moet u de waarde in het economisch verkeer als werknemersloon of eindheffingsloon verwerken. Bij een reeds in werking getreden voordeelabonnement hoeft u niets als loon te rekenen.

7.2.5 Parkeergelegenheid

werkkleding

Als parkeergelegenheid kunnen diverse locaties kwalificeren, zoals een garage of oprijlaan, een (vaste) parkeerplaats, een parkeerdek of een stallingsruimte. Er geldt alleen een nihilwaardering voor de terbeschikkingstelling van parkeergelegenheid bij de werkplek – de zogenoemde werkplekvoorziening – voor het eigen vervoermiddel van de werknemer.

Omgeving

aansprakelijk stellen

Een ter beschikking gestelde parkeergelegenheid voor het eigen vervoermiddel van de werknemer in de omgeving van de werkplek – bijvoorbeeld een paar straten verderop in plaats van bij de werkplek – kan toch deel uitmaken van de werkplek, zodat u de terbeschikkingstelling op nihil kunt waarderen. Uw organisatie moet dan arboverantwoordelijkheid hebben voor die parkeerplek. Dat houdt in dat de werknemer uw organisatie met succes aansprakelijk kan stellen als door nalatigheid van de organisatie bijvoorbeeld de auto van de werknemer schade oploopt.

In de praktijk blijkt de Belastingdienst een nihilwaardering voor de terbeschikkingstelling van een externe parkeergelegenheid te accepteren als de werkgever er arboverantwoordelijk voor is, de parkeergelegenheid wordt meegenomen in de RI&E en het te voeren beleid rond die parkeerplek onderdeel wordt van het arboplan van de onderneming.

7.2.6 Personeelsfeesten

werkplekbegrip is ruimer

externe locatie

Bij personeels- of Sinterklaasfeesten, recepties, jubilea en dergelijke hangt het van de feestlocatie af wat de fiscale gevolgen rond de verstrekte consumpties zijn. Het werkplekbegrip is dan wat ruimer dan in paragraaf 7.1 besproken:

  • Als het feest op de werkplek plaatsvindt, zijn de daar verstrekte consumpties onbelast vanwege een nihilwaardering. Dit geldt ook voor meegekomen partners en kinderen, voor werknemers van andere vestigingen of kantoren en die van andere werkgevers met wie uw organisatie de concernregeling toepast (zie paragraaf 12.2), maar niet voor de werknemers van een met uw onderneming verbonden vennootschap.
  • Als het feest op een externe locatie bij een derde plaatsvindt, vormen de verstrekte consumpties loon voor de werknemer. U kunt dit loon ook als eindheffingsloon in de vrije ruimte onderbengen. In de praktijk is het vanwege goed werkgeverschap logisch om deze kosten ten laste van de vrije ruimte te brengen.

overige componenten

Bij een externe personeelsactiviteit waarbij het feestelijke karakter bijkomstig is en het zakelijke karakter overheerst, is geen splitsing nodig in zakelijke en consumptieve kosten. De verstrekte consumpties zijn dan onbelast.

Aankleding

Voor de overige componenten van een personeelsfeest op de werkplek – zoals de aankleding van de feestlocatie, de huur van een Sinterklaas, een artiest, of een kerstmanpak en de reinigingskosten daarvan – geldt ook een nihilwaardering.

7.2.7 Personeelslening

voor een fiets of scooter

Het rentevoordeel dat een werknemer heeft van een personeelslening bij uw onderneming of bij een daarmee verbonden vennootschap, mag u soms op nihil waarderen. Dit is alleen het geval als hij het geleende geld gebruikt voor de aanschaf van een (elektrische) fiets of elektrische scooter.

geen onbelast rentevoordeel

Er is sprake van een rentevoordeel van een personeelslening voor werknemers als zij over het van uw organisatie geleende geld geen rente hoeven te betalen, of slechts een laag rentepercentage.

Marktconform

normrente

Als er geen sprake is van een onbelast rentevoordeel, moet u een marktconform rentepercentage van het leenbedrag als loon bij de werknemer verwerken, of desgewenst als eindheffingsloon in de vrije ruimte onderbrengen. Bij verwerking van het rentevoordeel van een personeelslening als (eindheffings)loon trekt u de eventueel door de werknemer betaalde rente van het te belasten bedrag af (zie ook paragraaf 11.2.5).

Overigens zou het zomaar kunnen dat het kabinet opnieuw een normrente invoert, waardoor het te belasten rentevoordeel bij personeelsleningen eenvoudiger te berekenen wordt. Bij het schrijven van dit dossier is het afwachten of hier op Prinsjesdag 2019 meer over wordt bekendgemaakt.

7.2.8 Vaste computers, vaste telefoons en internet

blijven na werktijd achter

Voor de terbeschikkingstelling aan werknemers van een vaste computer, een vaste telefoon of internetverbinding op de werkplek geldt een nihilwaardering. Deze zaken kwalificeren als zogenoemde werkplekvoorzieningen, en blijven na werktijd op de werkplek achter. Uw onderneming kan zulke voorzieningen altijd onbelast ter beschikking stellen aan de werknemers.

Voor de vergoeding of verstrekking van computers en telefoons die de werknemers ook buiten de werkplek kunnen gebruiken, geldt onder voorwaarden een gerichte vrijstelling (zie paragrafen 4.2.4 en 4.2.6).

7.2.9 Werkkleding

fiscaal gezien

De terbeschikkingstelling van werkkleding die (deels) op de werkplek wordt gedragen, mag u op € 0 waarderen. De vergoeding of verstrekking van kleding – werkkleding of niet – vormt loon voor de werknemer. Dit geldt ook voor de terbeschikkingstelling van (gewone) kleding. Voor dit loon heeft u de keuze om het als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte te brengen.

Voorwaarden

bedrijfslogo

arboplan

Werkkleding is net even iets anders dan de kleding die de werknemers voor het werk gebruiken. Kleding geldt fiscaal gezien pas als werkkleding als aan één van deze voorwaarden wordt voldaan:

  • De kleding is (nagenoeg) alleen geschikt om tijdens het werk te dragen.
  • De kleding bevat één of meer duidelijk zichtbare beeldkenmerken die bij de werkgever horen (bijvoorbeeld een bedrijfslogo). In totaal moeten de aanwezige beeldkenmerken per kledingstuk een oppervlakte van minstens 70 cm2 hebben.
  • De kleding blijft aantoonbaar achter op de werkplek.
  • De kleding is een uniform of overall, waarbij derden ook buiten de werkplek een associatie met uw onderneming hebben.
  • De kleding wordt ter beschikking gesteld op grond van de Arbeidsomstandighedenwet. Hierbij gelden als verdere voorwaarden:
    • Uw onderneming heeft een arboplan.
    • De terbeschikkingstelling van de kleding past bij dat arboplan.
    • De kleding wordt vooral tijdens werktijd gedragen.
    • De werknemer is voor de kleding geen eigen bijdrage verschuldigd.

Bijbehorende reinigingskosten

intermediaire kosten

Als uw onderneming de kleding onbelast ter beschikking kan stellen aan de werknemers omdat aan de voorwaarden voor de nihilwaardering wordt voldaan, mag u ook de reinigingskosten van die kleding onbelast vergoeden. Hierbij is dan sprake van een vergoeding voor intermediaire kosten (zie hoofdstuk 3).

In alle andere gevallen vormen de vergoede reinigingskosten loon voor de werknemer of desgewenst eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte.

7.2.10 Werkruimte thuis

in de woning

consumpties

Ook voor bepaalde voorzieningen in de werkruimte thuis kan een nihilwaardering gelden. Als werkruimte thuis kwalificeren niet alleen een kantoor, werk- of studeerkamer, atelier en andere ruimte gelegen in de woning van de werknemer. De werkruimte mag ook gelegen zijn in een vakantiewoning, woonschip met vaste ligplaats of woonwagen met vaste standplaats.

Niet-arbo

Alleen voor bepaalde niet-arbovoorzieningen is er een nihilwaardering van toepassing, namelijk voor:

  • op de werkplek verstrekte consumpties die geen onderdeel zijn van een maaltijd (zie paragraaf 7.2.2);
  • ter beschikking gestelde werkkleding (zie paragraaf 7.2.9);
  • ter beschikking gestelde werkplekvoorzieningen (zie paragraaf 7.2.8);
  • verstrekte huisvesting, bewassing, energie en water (zie paragraaf 7.2.3).

drie voorwaarden

De vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling van voorzieningen die u wel op grond van arbovoorschriften doet, kan onder voorwaarden ook onbelast gebeuren maar dan op grond van een gerichte vrijstelling (zie paragraaf 4.2.1).

Werkplek

huurovereenkomst

Bij het van toepassing zijn van de nihilwaardering geldt wel dat de werkruimte thuis als fiscale werkplek moet kwalificeren. Dat is het geval als aan alle drie de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • De werkruimte vormt een zelfstandig deel van de woning van de werknemer, en heeft bijvoorbeeld een eigen opgang of eigen sanitair.
  • De werknemer verricht werkzaamheden in die ruimte.
  • Uw onderneming heeft met de werknemer een reële (zakelijke) huurovereenkomst gesloten voor de werkruimte thuis, waardoor alleen uw organisatie de beschikking heeft over de ruimte.

Woning

in redelijkheid

voldoen aan voorwaarden

Als het om een werkruimte in de woning van de werknemer gaat die als werkplek kwalificeert, mag u de niet-arbovoorzieningen onbelast ter beschikking stellen als aan de volgende drie voorwaarden is voldaan:

  • Uw onderneming stelt de niet-arbovoorzieningen in redelijkheid ter beschikking. Of dat het geval is, zal de Belastingdienst per geval beoordelen onder afweging van de feiten en omstandigheden.
  • De werknemer gebruikt de voorzieningen geheel of gedeeltelijk op die werkplek.
  • De voorzieningen voldoen aan de bijbehorende voorwaarden voor onbelaste terbeschikkingstelling ervan.

Loon

desgewenst aanwijzen

Vergoedingen voor en verstrekkingen en terbeschikkingstellingen van niet-arbovoorzieningen in de werkruimte thuis die niet als werkplek kwalificeert, vormen sowieso belast loon. Dat geldt ook voor vergoedingen en verstrekkingen van niet-arbovoorzieningen in de werkruimte thuis die wel als werkplek kwalificeert. Desgewenst kunt u dit loon als eindheffingsloon aanwijzen en ten laste van de vrije ruimte brengen.