U bent hier

Onderneming & Personeel
Werkkostenregeling7. Nihilwaarderingen7.1 Werkplek

7.1 Werkplek

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2019

in kaart brengen

Bij de nihilwaarderingen speelt het begrip ‘werkplek’ een belangrijke rol. Daarom is het goed om eerst eens in kaart te brengen wat fiscaal gezien precies een werkplek is.

Verantwoordelijk

verantwoordelijkheid

uiteenlopend

Een (fiscale) werkplek is elke plek waar uw – zowel eigen als ingeleende – werknemers werken en waar uw onderneming op grond van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) verantwoordelijk voor is. Die verantwoordelijkheid kan blijken uit de op grond van de Arbowet verplicht op te stellen risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) of uit een arboplan.

Locaties

duidelijke voorbeelden

Bij een werkplek kan het om veel uiteenlopende locaties gaan, bijvoorbeeld om een bedrijfskantine, bureau, fabriekshal, fietsenstalling, fitnessruimte, kamer, kantoortuin, lopende band, parkeergarage op het bedrijfsterrein, vergaderzaal, werkruimte thuis (zie ook paragraaf 7.2.10) en de openbare ruimte.

Geen sprake van fiscale werkplek

als werkplek kwalificeren

De Belastingdienst geeft duidelijke voorbeelden van wanneer er fiscaal gezien geen sprake (meer) is van een werkplek:

  • bij blijvende arbeidsongeschiktheid van de werknemer (hij werkt immers niet meer);
  • bij een overplaatsing (de nieuwe werkplek neemt het stokje van de oude werkplek over);
  • bij het einde van de dienstbetrekking;
  • als de werknemer onderweg werkzaamheden verricht, bijvoorbeeld de afhandeling van zakelijke mail in de trein of het schrijven van een budgetplan in een café (uw onderneming is niet arboverantwoordelijk voor deze locaties).

Vervoermiddel

in uw opdracht

Een auto of ander vervoermiddel kan als werkplek kwalificeren als de werknemer daar werkt en uw organisatie er arboverantwoordelijk voor is. Daarbij hoeft het niet alleen te gaan om bijvoorbeeld de trein voor een machinist, het vliegtuig voor een piloot en de vrachtauto voor een beroepschauffeur. Ook bij andere beroepen kan een vervoermiddel een werkplek zijn, als uw organisatie de werknemer opdraagt om dat vervoermiddel te gebruiken voor zijn werk. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat een werknemer in uw opdracht uw auto gebruikt voor een dienstreis.