U bent hier

Onderneming & Personeel
Verslaving op de werkvloer1. Verslaving op het werk, een inleiding1.6 Huisregels

1.6 Huisregels

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

duidelijkheid

Het is verstandig om alle regels, sancties en hulpverlening bij verslavingen vast te leggen in een alcohol-, drugs- en medicijnbeleid, ook wel ADM-beleid genoemd. Dat zorgt voor duidelijkheid voor alle partijen. U kunt hierin vastleggen wat uw organisatie wel of niet tolereert. Bijvoorbeeld ‘Onder werktijd is niemand onder invloed’ of ‘In de afdelingskoelkast mag geen alcohol voorradig zijn’. Ook kunt u vastleggen welke sancties staan op het niet naleven hiervan.

Regels over verslaving en het gebruik van middelen kunt u opnemen in het personeelsreglement of een gedragscode. De ondernemingsraad (OR) moet deze regels wel goedkeuren.

Vrijdagmiddagborrel (vrijmibo)

verdenking

U hoeft niet bij elke vrijdagmiddagborrel of ieder bedrijfsfeest te jagen op mogelijke alcoholverslavingen, maar toch kunnen het wel momenten zijn waarop een werknemer aanleiding geeft voor ‘verdenking’. Als een werknemer binnen een half uur drie glazen wijn achteroverslaat en dat bij élke borrel doet, kan er iets aan de hand zijn.

Verhoogde kans

totaalverbod

Als er in uw organisatie een verhoogde kans is op ongevallen en ziekteverzuim door alcoholgebruik, doet ze er goed aan om regels op te stellen voor alcohol. Dat hoeft niet per se een totaalverbod binnen de organisatie te zijn; u kunt bijvoorbeeld ook het aantal alcoholische consumpties beperken of tijdstippen aanwijzen waarop alcohol is toegestaan.