2.4 Wie is aansprakelijk bij schade?
Als er iets gebeurt met bedrijfseigendommen op de werkvloer, is duidelijk dat de werkgever opdraait voor de kosten. Uitzonderingen daargelaten: als een werknemer uit woede met spullen gaat smijten, is het vanzelfsprekend een ander verhaal. Thuis ligt dat toch even anders.
Een ongelukje zit in een klein hoekje: de werknemer gooit een kop thee over de laptop of laat zijn smartphone van de zaak vallen en er is schade. De vraag is wie voor die kosten opdraait. Ook in dat geval is de werkgever aansprakelijk, maar wel binnen de grenzen. Als de werknemer opzettelijk handelt, nalatig is of als er sprake is van bewuste roekeloosheid kan de werkgever de werknemer proberen aansprakelijk te stellen. De werkgever moet dit wel kunnen bewijzen.
Eigen apparatuur beschadigd
bedrijfslaptop
Sommige werknemers gebruiken thuis hun eigen apparatuur voor werk. Een beschadiging komt dan vaak voor rekening van de werkgever. Heeft de werknemer wel de beschikking over een bedrijfslaptop, maar verkiest hij zijn eigen apparatuur boven die laptop, dan draait hij waarschijnlijk zelf op voor de kosten.
Overeenkomst
De werkgever kan afspraken over het gebruik van zakelijke apparatuur vastleggen in een overeenkomst. U vindt op rendement.nl/hrdossier een voorbeeld van een overeenkomst die u kunt gebruiken als model voor uw eigen organisatie. De werkgever doet er goed aan om aansprakelijkheid op te nemen in de arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement. Een optie is om werknemers elke maand een vergoeding te geven voor het gebruik van eigen apparatuur. Zo levert de werkgever direct een bijdrage aan eventuele schade.