U bent hier

Onderneming & Personeel
Thuiswerken1. Thuiswerken bezien in vogelvlucht1.2 Recht op thuiswerken

1.2 Recht op thuiswerken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: februari 2021

personeelshandboek

Een werknemer heeft niet het recht om vanuit huis te werken. Evenmin mag een werkgever eisen dat een werknemer gaat thuiswerken. Tenzij het recht op thuiswerken ergens is vastgelegd. Het kan bijvoorbeeld in het personeelshandboek van uw organisatie staan, in de individuele arbeidsovereenkomst of in de cao.

Wet flexibel werken

In dat geval mag een werkgever een verzoek – als de werknemer voldoet aan voorwaarden, zoals een functie bekleden waarbij thuiswerken mogelijk is – niet weigeren. Is het recht op thuiswerken nergens vastgelegd, dan kan de werknemer op basis van de Wet flexibel werken een verzoek tot thuiswerken indienen bij de werkgever.

Uitzonderingen op thuiswerkenHEADER_BREAK

uitzonderlijk

Een groot deel van werkend Nederland werkt tijdens de coronacrisis al dan niet noodgedwongen vanuit huis. Een uitzonderlijke situatie vraagt dan ook om uitzonderlijke maatregelen.

AardHEADER_BREAK

geen risico

Toch kan een werkgever – zelfs als de overheid erop aandringt om zo veel mogelijk vanuit huis te werken – werknemers verplichten om naar het werk te komen. Bijvoorbeeld omdat het vanwege de aard van de werkzaamheden niet mogelijk is om vanuit huis te werken. Het is daarbij wel belangrijk dat de werkgever alle mogelijke maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat werknemers geen risico lopen op een coronabesmetting.