U bent hier

Onderneming & Personeel
Sociale verzekeringen4. Werkloosheidswet4.2 Onderbrekingswerkloosheid

4.2 Onderbrekingswerkloosheid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: september 2020

specifiek

Er zijn situaties waarin werknemers recht kunnen hebben op een WW-uitkering terwijl hun dienstverband blijft bestaan. De WW biedt namelijk ook voorzieningen voor bepaalde situaties waarin organisaties door specifieke omstandigheden tijdelijk minder of geen werk beschikbaar hebben.

Onwerkbaar weer

kan stil komen te liggen

Bij extreme weersomstandigheden – zoals strenge vorst, hoog water of sneeuw – kan uw onderneming (deels) stil komen te liggen. Als er een direct verband bestaat tussen het werk en het extreme weer, hebben de werknemers onder voorwaarden recht op een WW-uitkering. Omdat UWV die uitkering aan uw organisatie uitbetaalt, betaalt u – ondanks dat u over de WW-periode geen loondoorbetalingsplicht heeft – gedurende de periode dat het werk stilligt gewoon het loon door waarmee u dan de uitkering verrekent.

wachtdagen

Over de eerste dagen waarop werknemers niet kunnen werken vanwege het extreme weer krijgt u geen WW-uitkering. Hoeveel van deze zogeheten wachtdagen er gelden, hangt af van het soort weersomstandigheden. U moet die dagen dan sowieso het loon doorbetalen. Verder tellen bepaalde dagen tijdens een periode van onwerkbaar weer niet mee voor de WW-uitkering, zoals feest- en vakantiedagen, bijzonder verlof en dagen waarop de werknemer in detentie is.

U moet het feit dat de werknemers niet kunnen werken door het extreme weer aan UWV doorgeven op de eerste en elke volgende dag dat dit het geval is, en wel voor 10.00 uur die dag. U doet deze melding via het online formulier ‘Melding verzuim wegens onwerkbaar weer’ (uwv.nl).

Werktijdverkorting

calamiteit

tijdelijke noodmaatregel

Totdat de coronacrisis begon, gold de regeling WW bij niet of verkort werken wegens een calamiteit, oftewel werktijdverkorting. Die regeling speelde bij buitengewone gebeurtenissen die niet onder het normale bedrijfsrisico vallen, zoals een grote brand of een crisis als mond-en-klauwzeer. Doordat er vanwege de coronacrisis zo’n enorm beroep op deze regeling werd gedaan door werkgevers die tijdelijk onvoldoende werk hadden voor hun werknemers, is de regeling stopgezet. Hiervoor in de plaats is in maart 2020 de tijdelijke Noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) in het leven geroepen. Deze regeling geeft werkgevers met omzetverlies vanwege de corona­crisis onder voorwaarden een tegemoetkoming voor hun loonkosten – en staat dus los van de WW – om te voorkomen dat zij werknemers moeten ontslaan.

Bij het schrijven van dit themadossier is de tweede aanvraagronde van de NOW net ten einde. De bijbehorende tegemoetkomingen lopen tot 1 oktober 2020. Het kabinet heeft inmiddels aangegeven de NOW-regeling vanaf 1 oktober met drie keer drie maanden te zullen verlengen.

Betalingsonmacht

verzoek aan de rechtbank

Als uw onderneming door blijvende financiële problemen het loon van werknemers niet meer kan betalen, neemt UWV onder voorwaarden uw betalingsverplichting (deels) over. U moet hiervoor in elk geval aantoonbaar een verzoek tot betalingsonmacht aan de rechtbank hebben gedaan.

tijdelijke uitkering

UWV betaalt een uitkering van 100% – maar hooguit 150% van het maximumdagloon – en maximaal:

  • dertien weken aan achterstallig loon;
  • zes weken aan achterstallig loon over een opzegtermijn;
  • een jaar aan achterstallige vakantiebijslag, pensioenpremie et cetera.

Als werknemers in zo’n situatie van blijvende betalingsonmacht worden ontslagen, kunnen zij een tijdelijke uitkering wegens betalingsonmacht krijgen van UWV.