U bent hier

3. Werknemersverzekeringen

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: september 2020

De Nederlandse werknemersverzekeringen bieden onder voorwaarden uitkeringen in situaties van werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of ziekte in het leven van werknemers. Het geld dat hiervoor nodig is, komt voor rekening van de werkgever. Aan u de schone taak om de verschillende premies voor de werknemersverzekeringen correct te berekenen en ze vervolgens af te dragen aan de Belastingdienst.

legaal in loondienst

Zoals u in hoofdstuk 1 al kon lezen, is in principe iedere persoon die legaal in Nederland in loondienst is, verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

Uitzondering

buiten

Soms vallen ook andere personen onder de verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen, zoals voor bepaald rijdend, varend en vliegend personeel het geval kan zijn. En soms vallen juist bepaalde personen expliciet buiten de verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen, zoals voor in het buitenland woonachtige personen die tijdelijk in Nederland werken voor een buitenlandse werkgever voor hooguit zes maanden het geval kan zijn.

In het ‘Besluit uitbreiding en beperking kring verzekerden werknemersverzekeringen 1990’ staat precies wie aan de werknemersverzekeringsdoelgroep is toegevoegd of juist erbuiten valt. Dit besluit kunt u terugvinden u op de website wetten.overheid.nl.

slechts voor enkele

Op de hoofdregel zijn sowieso uitzonderingen mogelijk in de vorm van werknemers die slechts voor een enkele of voor geen enkele werknemersverzekering zijn verzekerd. Voorbeelden hiervan zijn bepaalde stagiairs, vrijwilligers bij de politie en directeuren-grootaandeelhouders. Verder loopt de verzekeringsplicht voor de WW en WIA/WAO slechts tot het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.

Werknemers zijn voor de WW en WIA/WAO verzekerd tot de dag dat zij de AOW-leeftijd bereiken, de ZW-verzekering loopt daarna nog door. Vanaf de eerste dag van de maand waarin de AOW-leeftijd wordt bereikt, bent u geen premies werknemersverzekeringen meer verschuldigd.

Rond de werknemersverzekeringen bestaan er de volgende fondsen waaruit de diverse uitkeringen worden bekostigd: Algemeen werkloosheidsfonds (Awf): de Awf-premie gaat naar dit fonds, aangevuld met een rijksbijdrage ter financiering van de steunmaatregelen wegens de coronacrisis. Uit dit fonds worden de volgende zaken betaald: WW-uitkeringen van...
Het is de werkgever die de premie voor de verzekering voor de werknemersverzekeringen is verschuldigd. U moet de premies voor de werknemersverzekeringen berekenen en – samen met de andere onderdelen van de loonheffingen – afdragen aan de Belastingdienst. U berekent de premies werknemersverzekeringen per loontijdvak, net als de loonbelasting/premie...
Voor een uiteindelijke uitkering op grond van de werknemersverzekeringen is het dagloon van belang. Het uitkeringsdagloon is het dagloon van de werknemer waarop UWV zijn uitkering baseert. Dit dagloon wordt berekend door het loon over het zogeheten refertejaar te delen door 261 (het aantal uitkerings- of werkdagen per jaar), maar bedraagt maximaal...