U bent hier

Onderneming & Personeel
Sociale verzekeringen12. Aanvullende verzekeringen12.1 Mogelijke hiaten

12.1 Mogelijke hiaten

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: september 2020

doorbetaling bij ziekte

Inkomstenhiaten doen zich bijvoorbeeld nogal eens voor bij:

  • loondoorbetaling bij langdurige ziekte;
  • minder dan 35% arbeidsongeschiktheid;
  • instroom in de AOW;
  • instroom in de WIA;
  • een beroep op de ANW;
  • een beroep op de WW;
  • een beroep op de ZW.

Minstens

op achteruit

ondergrens

Werknemers die ziek, arbeidsongeschikt of werkloos raken of met het overlijden van hun partner te maken krijgen, gaan er op een gegeven moment flink in inkomen op achteruit. Zo is uw onderneming op grond van de wet verplicht om werknemers bij ziekte slechts (minstens) 70% van het loon door te betalen gedurende 104 weken, waarbij in het eerste jaar wel het betreffende minimumloon als ondergrens geldt. En de uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid, overlijden en werkloosheid op grond van de wet zijn ook slechts 75% of 70% van het dagloon, als de werknemer überhaupt recht op een uitkering heeft.

Uw loondoorbetalingsplicht kan op grond van individuele of collectieve afspraken hoger zijn dan de wettelijke verplichting. Ook kunt u op grond van zulke afspraken werknemers een aanvulling op een wettelijke uitkering moeten betalen.

Maximum

gaan er extra op achteruit

Bij de verplichte loondoorbetaling en uitkeringen geldt er bovendien een bovengrens, namelijk het maximumdagloon (zie ook paragraaf 3.3). U hoeft niet meer loon door te betalen dan dat en de uitkeringen worden niet over een hoger dagloon dan dat berekend. Werknemers van wie het dagloon hoger is dan het maximumdagloon, gaan er dus nog eens extra op achteruit in geval van ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.