U bent hier

Onderneming & Personeel
Rouw op het werk5. Rol van leidinggevende en arboprofessional5.3 Onveilig gevoel op de werkvloer

5.3 Onveilig gevoel op de werkvloer

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: juli 2023

Na het ervaren van een verlies kan de werknemer zich niet meer veilig voelen op de werkvloer. Hij is niet productief en kan negatieve gevoelens en opmerkingen ervaren van collega’s of de leidinggevende. Dat kan ervoor zorgen dat de werknemer niet meer alles rond zijn rouwproces zal benoemen. Als arboprofessional is het belangrijk om deze situatie op te merken en bij voorkeur te voorkomen.

Burn-out

functioneren

Het kan zijn dat een werknemer in een situatie terechtkomt waarin hij de eerste weken begrip ontvangt, maar dat er daarna wordt verwacht dat hij weer aan het werk gaat. Dit terwijl hij nog niet in staat is om te functioneren. De werknemer durft zich vaak niet ziek te melden, maar is ook niet productief in de werkzaamheden die hij moet uitvoeren. Het kan zijn dat de leidinggevende of collega’s zijn rouw ook geen reden voor een ziekmelding vinden (bijvoorbeeld als het gaat om de dood van een huisdier, of als zij het rouwproces te lang vinden duren). Door gebrek aan begrip kan de werknemer zich steeds meer geïsoleerd voelen op de werkvloer. Dat kan leiden tot een burn-out of overspannenheid.

Om een burn-out of overspannenheid te voorkomen, is het belangrijk om in te grijpen en de werknemer het vertrouwen te geven dat hij alles bespreekbaar kan maken, door u als arboprofessional of een vertrouwenspersoon in te schakelen.