8.3 Stress bij de werknemer en een terugval
herstel
geen grip
Een werknemer is tijdelijk uit de roulatie na een ziekte of een ongeluk, herstelt en pakt vervolgens zijn werkzaamheden weer op. De periode voor de terugkeer op de werkvloer heeft wel impact gehad op de werknemer. Na het herstel en de terugkeer kan de werknemer een terugval hebben. Voor u is het van belang om hiermee rekening te houden. De werknemer kan plots beseffen:
- dat hij geluk heeft gehad en dat het anders af had kunnen lopen;
- dat het hem nog een keer kan overkomen;
- dat hij de controle over zichzelf kwijt was;
- dat hij geen grip heeft op zijn eigen gezondheid;
- dat zijn gezondheid niet vanzelfsprekend is en dat er plotseling iets kan gebeuren waardoor de wereld er ineens (tijdelijk) heel anders uitziet.
Een terugval kan stress en onbegrip opleveren en vergroot de kans op uitval bij de werknemer. Dit kunt u voorkomen door op signalen te letten, zoals ander gedrag, een korter lontje, sneller in paniek, angstig of sneller geïrriteerd zijn. Ook collega’s kunnen aan de bel trekken.
8.3.1 Een stap terug
tijdelijk of langdurig verzuim
Krijgt een werknemer een terugval, dan is dat voor hem een teleurstelling en hij kan het zien als falen. Dit gaat gepaard met de nodige emoties en kan tot tijdelijk of langdurig verzuim leiden. Ga dan op tijd met de werknemer in gesprek – met behulp van de gesprekstechnieken uit hoofdstuk 6. De werknemer baalt enorm van zijn terugval en heeft het gevoel dat hij weer helemaal terug bij af is. Een luisterend oor en ondersteuning is wat hij van u nodig heeft om hem weer op te beuren. In een periode van herstel is het logisch dat het de ene keer iets beter gaat dan de andere keer. Dat gaat gepaard met twee stappen vooruit en één stap achteruit.
8.3.2 Weer terug op de werkvloer: re-integratie
Door met de werknemer in gesprek te blijven, hoopt u hem te ondersteunen in zijn rouwproces en ervoor te zorgen dat hij het werk ziet zitten. Mocht de werknemer zich onverhoopt toch (langdurig) ziek hebben gemeld, dan zal uw werkgever de regels van de Wet verbetering poortwachter moeten volgen.
De stappen die u moet doorlopen voor de Wet verbetering poortwachter vindt u terug in de tools op rendement.nl/arbodossier.
Aanpassingen
eerste spoor
tweede spoor
Bij ziekte zult u aan de re-integratieverplichtingen moeten voldoen:
- Re-integratie eerste spoor: de werknemer keert terug op de werkvloer bij de huidige organisatie. De leidinggevende kijkt samen met de werknemer of hij de werkzaamheden in zijn functie nog kan uitvoeren. Misschien heeft de werknemer aanpassingen nodig op de werkplek, waarbij u als arboprofessional kan ondersteunen. Denk aan:
- Te drukke ruimte: wat eerst goed te doen was, kan nu voor de rouwende werknemer te veel prikkels geven. U kunt dan een andere ruimte voorstellen om te werken. Bied met instemming van de werkgever ook aan dat – als de werkzaamheden dat toelaten – thuiswerken een optie is.
- Aanpassen van de werktijden: later beginnen, eerder stoppen, of halve dagen werken.
- Re-integratie tweede spoor: de werknemer kan niet meer terug op de werkvloer bij de huidige organisatie, er is geen passend werk voor hem. Dan wordt er gekeken naar een passende functie voor de werknemer bij een andere organisatie.
Ook als er geen sprake is van langdurig verzuim kunnen alle betrokkenen op zoek gaan naar manieren om de terugkeer naar werk zo soepel mogelijk te laten verlopen. Daarbij zijn bovenstaande opties te bespreken.