8.3 Correctiewijze
Er zijn vier manieren om een correctie te doen, namelijk:
- door opnieuw inzenden van een volledige loonaangifte;
- door indienen van een aanvullende aangifte;
- door meesturen van een correctie bij een loonaangifte;
- door indienen van een losse correctie.
Afhankelijk van het moment waarop u een foute loonaangifte corrigeert – binnen of na de aangiftetermijn – bent u verplicht om dat op een bepaalde manier te doen.
8.3.1 Binnen de aangiftetermijn
volledige nieuwe aangifte
Als de aangiftetermijn van het te corrigeren aangiftetijdvak nog niet is verstreken, heeft u de mogelijkheid om een volledige nieuwe aangifte in te dienen of om een aanvullende aangifte te doen. Zowel de volledige nieuwe aangifte als de aanvullende moet u dan uiterlijk op de uiterste aangiftedatum indienen.
Nieuw
geen echte correctie
Als u ervoor kiest om een volledige nieuwe loonaangifte te verzenden, houdt dit in dat:
- u het complete collectieve deel en het complete nominatieve deel (dus alle werknemersgegevens) opnieuw moet indienen. Hierbij moet u ook de gegevens invullen die niet veranderd zijn ten opzichte van de eerder ingediende aangifte;
- de nieuwe loonaangifte de over dat aangiftetijdvak eerder ingediende aangifte volledig overschrijft. Als u dus de nieuwe aangifte niet volledig invult, gaan de gegevens verloren die u bij de eerdere aangifte wel heeft aangeleverd maar nu niet heeft ingevuld.
Feitelijk is er in dit geval geen sprake van een echte correctie. Tot het verstrijken van de aangiftetermijn bent u immers nog niet gebonden aan uw ingediende loonaangifte en kunt u zonder problemen opnieuw aangifte doen.
aanvullende aangifte
Ongeacht de manier waarop u aangifte loonheffingen doet – bijvoorbeeld via aangiftesoftware (zie paragraaf 3.1) – heeft u de mogelijkheid om binnen de betreffende aangiftetermijn een volledige nieuwe aangifte te doen.
Aanvullend
alle gegevens indienen
intrekking
melding
Als u ervoor kiest om een aanvullende loonaangifte te verzenden, houdt dit in dat:
- u het complete collectieve deel moet indienen. Dit moet u ook doen als u in dit deel niets verandert;
- u alle gegevens van de inkomstenverhouding(en) die u wilt toevoegen in het nominatieve deel moet indienen;
- u alle gegevens van de inkomstenverhouding(en) in het nominatieve deel waarin u een wijziging(en) wilt doen, moet indienen. Hierbij moet u ook de gegevens van die betreffende inkomstenverhouding(en) invullen die niet veranderd zijn ten opzichte van de eerdere aangifte;
- u de melding meegeeft dat het om intrekking van één of meerdere inkomstenverhoudingen gaat als u de inkomstenverhouding(en) waarvoor u onterecht loonaangifte heeft gedaan, wilt verwijderen;
- de aanvullende loonaangifte het collectieve deel van de over dat aangiftetijdvak eerder ingediende aangifte volledig overschrijft;
- de aanvullende loonaangifte alle gegevens van de inkomstenverhouding(en) waarvoor u een wijziging(en) doet, overschrijft. De gegevens van inkomstenverhoudingen die u niet opneemt, worden niet overschreden en blijven dus ongewijzigd;
- uw software de melding meegeeft dat het om een aanvullende loonaangifte gaat. Deze melding is belangrijk omdat uw aanvullende aangifte anders als een volledige nieuwe aangifte wordt gezien en uw eerdere aangifte volledig zal overschrijven (terwijl dus niet alles is ingevuld).
U kunt alleen een aanvullende loonaangifte indienen als uw softwarepakket dat ondersteunt. Bij gebruik van het aangifteprogramma van de Belastingdienst en software zonder die optie, is een aanvullende aangifte niet mogelijk. U moet dan een volledige nieuwe aangifte doen.
8.3.2 Buiten de aangiftetermijn
meesturen
Is de aangiftetermijn van het te corrigeren aangiftetijdvak al verstreken, dan kunt u geen volledige nieuwe of aanvullende aangifte indienen. U kunt dan een correctie bij een loonaangifte meezenden en soms een losse correctie indienen.
Bij aangifte
U kunt een correctie meesturen met een loonaangifte over een tijdvak van hetzelfde kalenderjaar waarvan de aangiftetermijn nog niet is verstreken. Deze mogelijkheid heeft u ongeacht de manier waarop u aangifte doet. Wel hangt het van de aangiftewijze af welke gegevens u precies moet invullen in de correctie (zie onderstaand kader).
De in een correctie op te nemen gegevens
afhankelijk
verder niets
Welke gegevens u moet invullen in een bij een loonaangifte meegestuurde correctie is afhankelijk van de manier waarop u aangifte doet:
- met het aangifteprogramma van de Belastingdienst: u moet in de correctie alle gegevens opnemen van de aangifte die u corrigeert, dus ook die niet wijzigen;
- met andere aangifte- of administratiesoftware: u moet in de correctie sowieso het collectieve deel volledig invullen (ook als u daar niets in verandert). Zit de correctie in het collectieve deel, dan hoeft u verder niets op te nemen. Heeft de correctie echter betrekking op het nominatieve deel (de werknemersgegevens), dan moet u ook alle gegevens opnemen van de inkomstenverhouding(en) waarbij u iets verandert (dus ook de gegevens van die betreffende inkomstenverhouding(en) die niet wijzigen).
saldo van correctie
Als u één of meer correcties meestuurt met een loonaangifte, verrekent u het saldo ervan met de verschuldigde loonheffingen voor die betreffende aangifte (zie paragraaf 6.2.2). Het saldo van een correctie zijn de bij de eerdere aangifte te veel of te weinig betaalde loonheffingen. Dit saldo moet u – afgerond op hele euro’s – per correctietijdvak aangeven in de (huidige) loonaangifte (zie paragraaf 6.2.3).
verzoek om teruggave
De verrekening van het saldo van de correctie(s) met de (huidige) loonaangifte kan tot een negatief bedrag leiden. In dat geval wordt uw correctiebericht aangemerkt als een verzoek om ambtshalve teruggave. Dat betekent dat de Belastingdienst uw correctie zonder aanvullend verzoek beoordeelt en overgaat tot teruggaaf van het te veel betaalde bedrag (of dit verrekent met openstaande belastingschulden).
Losse correctie
alleen bepaalde gevallen
Zoals de naam al doet vermoeden, dient u een losse correctie los van een loonaangifte in. Dit kunt u doen ongeacht de manier waarop u aangifte doet. Wel hangt het van de aangiftewijze af welke gegevens u precies moet invullen in de correctie (zie het kader op de vorige pagina).
Alleen in bepaalde gevallen kunt (of moet) u een correctie via een los bericht verzenden:
- U moet een aangiftetijdvak van een vorig kalenderjaar corrigeren en de laatste aangiftetermijn van dat jaar is verstreken (let op dat u hiervoor de aangiftesoftware van dat vorige kalenderjaar nodig heeft). Uw correctieverplichting loopt tot vijf jaar na het verstrijken van het tijdvak waarover u een onjuiste of onvolledige loonaangifte heeft ingediend.
- U doet aangifte loonheffingen per (half)jaar.
- U doet niet periodiek loonaangifte op grond van de artiesten- en beroepssportersregeling.
- U hoeft geen aangifte loonheffingen meer te doen.
Na indiening van uw losse correctie berekent de Belastingdienst of u ten opzichte van de oorspronkelijke loonaangifte geld terugkrijgt (u ontvangt een teruggaaf) of moet bijbetalen (u ontvangt een naheffingsaanslag).
Als blijkt dat u onterecht een correctie heeft meegestuurd met een loonaangifte of een onjuiste (losse) correctie heeft ingediend, moet u deze fout herstellen met een nieuwe correctie. Het intrekken van een verzonden correctie is niet mogelijk.