3.3 Vacaturetekst
weinig aandacht
competentie
Een gestructureerde, objectieve vacaturevervulling begint bij het opstellen van de vacaturetekst. Maar het is druk, u heeft wel meer te doen, de vacaturehouder ook, en dan blijkt dat er vaak weinig aandacht wordt besteed aan de vacaturetekst. Terwijl het meeste werk juist aan de voorkant zit, vóórdat u de vacaturetekst opstelt. U kunt om tafel gaan met de vacaturehouder om wat vragen te beantwoorden.
- Wat zijn de taken in deze functie?
- Welke ervaring en kennis horen daarbij?
- Welke competenties zijn vereist in deze functie?
- Welke competenties zijn er nodig om goed in de functie te kunnen starten?
- Welke competenties zijn nog te ontwikkelen?
- En ook: welke punten zijn al sterk vertegenwoordigd in het team en welke ontbreken nog?
Schaap met vijf poten bestaat niet
gedachtegang
Vacatureteksten bestaan in de praktijk vaak uit een veelheid aan functie-eisen. Naast een lijst met eisen vindt u vaak ook nog eisen terug in de tekst. De gedachtegang is dat als er maar zo veel mogelijk eisen in een vacature staan, dit de beste kandidaten zal aantrekken en er zeker kwaliteit geworven kan worden.
Valkuil
klik
Het liefst neemt u natuurlijk een ‘schaap met vijf poten’ aan, maar u weet ook dat deze niet bestaat. Bovendien is dit een belangrijke valkuil die ruimte biedt aan onbewuste vooroordelen. Een kandidaat waar u een ‘klik’ mee heeft, voldoet namelijk altijd wel aan één van die eisen. U kunt dan heel gemakkelijk toeredeneren naar de kandidaat van voorkeur. Had u van tevoren het aantal functie-eisen beperkt, dan was de keuze mogelijk anders uitgevallen.
3.3.1 Verder uitwerken
specifiek
U dacht misschien dat u na het beantwoorden van de vragen klaar was, maar het is van belang om zo specifiek mogelijk te zijn in al uw eisen. U heeft bijvoorbeeld opgeschreven dat een sollicitant relevante werkervaring moet hebben. Wat bedoelt u daar precies mee? De kandidaat heeft:
- werkervaring in de sector?
- werkervaring in dezelfde functie?
- met bepaalde software gewerkt?
- met bepaalde inhoudelijke problematiek gewerkt?
uitwerken
Uitwerken wat u precies onder zo’n term verstaat, leidt niet – zoals u misschien denkt – tot een kleiner aantal sollicitanten dat kan voldoen, maar eerder tot een verbreding.
Als u écht tot de kern doordringt, blijkt dat mogelijke kandidaten uit veel meer sectoren kunnen komen dan voorheen. Dat kan de vijver aanzienlijk vergroten.
Hiërarchie
onderaan de lijst
zwaarder
Na het bepalen van de functie-eisen is de volgende stap het bepalen van de hiërarchie van deze eisen. Wat is écht belangrijk en welke eisen bungelen onderaan de lijst? Dit helpt u om de vacaturetekst beter toe te spitsen op wat u zoekt. Ook de kandidaat wil graag de belangrijkste eisen kennen. Zo komt de kandidaat niet voor verrassingen te staan. Eisen die niet echt belangrijk zijn, haalt u van de lijst af. Ook kunt u ervoor kiezen om bepaalde eisen zwaarder te laten wegen, door ze bijvoorbeeld een factor 1,5, 2 of meer toe te kennen. Dat helpt u straks ook bij de evaluatie van kandidaten.
3.3.2 Taalgebruik
herkennen
Engels
Laat het taalgebruik aansluiten bij het niveau van de functie. Gebruik geen ingewikkelde woorden voor eenvoudige functies. De kandidaat moet zichzelf kunnen herkennen. Als het taalgebruik niet aansluit, zullen mogelijke kandidaten de vacaturetekst misschien links laten liggen. Hanteer een duidelijke functietitel. Soms leest u een functietitel en wordt u daarna compleet verrast door de beschrijving. Probeer dat te voorkomen. Denk aan de functietitel ‘Uitvoerend adviseur dieren’ waarbij het ‘gewoon’ gaat om een medewerker ongediertebestrijding. Een Engelse functietitel kan verwarrend zijn en levert soms Engelssprekende kandidaten op, terwijl u zoekt naar een werknemer die de Nederlandse taal beheerst.
Sommige woorden spreken eerder mannen of vrouwen aan, wees u daar bewust van. Laat uw teksten eens lezen door mensen of organisaties die daarin gespecialiseerd zijn of vraag bij de platforms uit paragraaf 2.2.4 om informatie op dit gebied.