8.2 Succesvol beleid
duidelijke visie
U wilt kunnen monitoren of uw maatregelen zinvol zijn. Cijfers over ondervertegenwoordigde groepen verzamelen is waarschijnlijk beperkt mogelijk. Bovendien las u al dat te veel sturen op uitkomsten een valkuil is. Diversiteit is een gevolg en geen doel op zich. Dat vraagt dus om een duidelijke visie op diversiteit en inclusie. Zonder duidelijk doel is het lastig meten of u succesvol bent. U heeft behoefte aan kritische prestatie-indicatoren (kpi’s) om te meten of beleid succesvol is. Hieronder vindt u er een aantal.
- Vrijwillig verloop
Vrijwillig verloop kan wijzen op het succes of het falen van beleid. Vraag waarom werknemers vertrekken, zeker als uw vrijwillig verloop hoger is dan gemiddeld in uw branche.
- Verzuim
werkomgeving
Hoge verzuimcijfers kunnen een kpi zijn. Als het werk één van de oorzaken is van het verzuim van een werknemer, is het belangrijk om te weten welke rol de werkomgeving heeft gespeeld. Zowel verloop als verzuim is kostbaar en het verdient daarom aanbeveling dit goed in de gaten te houden.
- Productiviteit
creativiteit
Ook productiviteit kan een kpi zijn. Bovendien bestaat er een link tussen een bovengemiddeld hoog vrijwillig verloop en prestatieverlies. U mag meer productiviteit verwachten als u de creativiteit van bepaalde teams vergroot via diversiteits- en inclusiebeleid. In zijn algemeenheid kunt u het succes mede aflezen aan productiviteit.
- Medewerkerstevredenheidsonderzoek
oorzaken
Een MTO geeft u belangrijke informatie over inclusie. U kunt vragen hoe werknemers hun werk ervaren en wat zij nodig hebben. Neem de hele organisatie mee in een MTO en richt u niet alleen op leidinggevenden. Richt u vooral niet te veel op gemiddelden, maar kijk juist eens naar de uitschieters. Wat zijn de oorzaken van een hoge of lage score? Speelt de aard van het werk een rol of zijn het collega’s die de hoge of juist lage score veroorzaken?
- W-BNS scale
motivatie
Naast een wat algemener MTO is er de W-BNS scale die meet hoe gemotiveerd werknemers zijn. Deze is gerelateerd aan de zelfdeterminatietheorie waar u eerder over las en geeft u een bruikbaar meetinstrument. Meer hierover leest u in het artikel dat u vindt via bit.ly/3zhtAFH.
Leer van goede voorbeelden! U kunt de volgende stelregel aanhouden: als iets werkt, doe er iets meer van. Als iets niet werkt, doe er iets minder van.
- Verslag vertrouwenspersoon en klachten
signalen
route
Als uw organisatie een vertrouwenspersoon heeft, zal deze een verslag uitbrengen. Neem deze signalen serieus en overleg met de vertrouwenspersoon wat de organisatie kan doen. Een laag aantal meldingen bij de vertrouwenspersoon of weinig klachten over ongewenst gedrag kan heel positief zijn en iets zeggen over hoe veilig werknemers zich voelen in uw organisatie. Maar het kan ook een indicatie zijn dat werknemers de vertrouwenspersoon niet weten te vinden of de route voor het indienen van een klacht niet kennen.
Regelmatig evalueren
Zet de evaluatie van uw beleid regelmatig op de agenda. Niet alleen bij de directie, maar ook bij andere vergaderingen. Zo betrekt u meerdere mensen in de organisatie bij het thema. Zo’n evaluatie is uiteraard alleen mogelijk als u in het beleid heeft vastgelegd wat uw doelen en meetinstrumenten zijn. Diversiteit en inclusie zijn thema’s van de lange adem. Verwacht dus niet dat u binnen een jaar alle doelen heeft bereikt. Ze hebben doorlopend aandacht nodig.
Zoek naar samenhang
veiligheid
Focus niet alleen op de uitkomsten per kpi, maar zoek ook naar samenhang. Weinig klachten bij een vertrouwenspersoon, hoog verzuim en hoog vrijwillig verloop kan iets zeggen over het gevoel van veiligheid op de werkvloer. Bekijk zaken over een langere termijn en let op grote schommelingen in de productiviteit. Zet deze factoren naast de uitkomsten van een MTO, verzuim en verloop.